Ministar vanjskih i europskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman u okviru dvodnevne radne posjete Bosni i Hercegovini danas je posjetio tvornicu “Stanić Bevrages” i Franjevački samostan u Kreševu.

Radman je ocijenio dvodnevnu posjetu Bosni i Hercegovni veoma uspješnom. Kako je kazao, program posjete je bio veoma bogat, posjetio je najvažnije institucije i visoke dostojanstvenije vjerskih zajednica, a predstavio je dokument o kojem će Hrvatska raspravljati na Vijeću za vanjske poslove u Bruxellesu.

U Franjevačkom samostanu u Kreševu posjetio je muzej, za koji je kazao da svjedoči hrvatskom identitetu i snažnoj ukorijenjenosti Hrvata u BiH.

– Ugodno sam iznenađen sa svim ovim eksponatima. Radi se o jednom od najstarijih muzeja u BiH. Vlada Republike Hrvatske sve ovo financijski potpomaže i nastavit će to raditi kako bi sačuvala radna mjesta u BiH i kako bi Hrvati ostali u svojim zavičajima – rekao je Grlić Radman. 

Ističe da je Hrvatska ispunila svoje vanjskopolitičke ciljeve i globalno je vidljiva u međunarodnoj zajednici, zbog čega jača njena odgovornost prema susjednim zemljama.

– BiH je naše neposredno susjedstvo, zamlja s kojom dijelimo granicu više od 1.100 kilometara i u kojoj su Hrvati autohtoni narod. Govorili smo o potrebi izmjene Izbornog zakona koja bi uklonila svu diskriminaciju i nejednakost, kako bi se svi građani BiH osjećali komforno. Hrvatska će pomagati funkcionalnu stabilnu i sigurnu BiH – rekao je. 

Navodi da je Hrvatska odvjetnik Bosne i Hercegovine na europskim forumima, jer, kako je kazao, ono što je Hrvatska ostvarila, a to su članstva u Europskoj uniji i NATO savezu, također želi  Bosni i Hercegovini.   

Osvrnuo se i na postrojenja tvornice “Stanić Bevrages” koja proizvodi “Juicy” sokove, za koja je kazao da su veoma impresivna i šalju poruku Hrvatima koji se žele vratiti u BiH da to učine i ulažu u svoj zavičaj. 

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!