Druga sjednica Skupštine Rektorskog zbora/Rektorske konferencije Bosne i Hercegovine održana je danas online.

Na sjednici su razmatrani i usvojeni Izvještaj o radu Rektorskog zbora/Rektorske konfrencije i Financijski izvještaj RZ/RK BIH za prošlu godinu.

Članovi RK/RZ BiH su podržali incijativu atašea za obrazovanje i kulturu SAD-a u BiH Holly H. Zardus za realizaciju projekta „Korištenje baze podataka prikupljenih međunarodnim studijama za poboljšanje znanstvenoistraživačkih kompetencija univerziteta u Bosni i Hercegovini“.

Rektori su također razgovarali o realizaciji ljetnog semestra akademske 2020./2021. godine na javnim sveučilištima u Bosni i Hercegovini. Konstatirano je da se nastava odvija online putem elektronskih platformi osim kliničkih vježbi koje se održavaju u kliničkim centrima. Na nekim fakultetima, a u cilju realizacije vježbi prakticira se održavanje istih u grupama od maximalno 20 studenata uz poštivanje epidemioloških mjera. Ispiti i obrane završnih diplomskih, magistarskih i doktorskih radova se organiziraju u prostorijama fakulteta…

Na današnjoj sjednici RZ/RK BiH donesen je zaključak da se zbog osjetljivosti, značaja, ali i izloženosti COVID-19, uputi zahtjev nadležnim entitetskim i županijskim tijelima da se osoblje koje radi u obrazovanju od predškolskog, osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja, kao i studenti sveučilišta stave u sistem prioriteta u COVID-19 cijepljenju, pripćeno je s Univerziteta u Zenici.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!