Neformalna grupa građana Mostara okupljena oko inicijative „STOP nelegalnoj gradnji na Bijelom brijegu“, u okviru kampanje protiv bespravne gradnje u svom susjedstvu, jutros (15.4.) je mostarskim vijećnicima, u klupama Gradske vijećnice, ostavila kalendare s natpisom “Stop nelegalnoj gradnji na Bijelom Brijegu”, uz preporuku “Držati na stolu tijekom svake sjednice Gradskog vijeća”, prenosi Hrvatski Medijski Servis. A uz kalendare vijećnici su dobili i pismo u kome ih se sažeto upoznaje s problematikom nelegalne gradnje na Bijelom Brijegu. U pismu stoji:

“Poštovani vijećnici i vijećnice,

Obraćamo vam se kako bismo vas detaljnije upoznali s problemom s kojim se svakodnevno suočavamo a za koji su izravno odgovorni pojedinci iz gradskih struktura vlasti. Mi, stanari na adresi Zrinski Frankopana broj 20 Mostar, već više od godinu dana se borimo protiv građevinsko-gradskih lobija koji su u našem susjedstvu izgradili stambenu šesterokatnicu na mjestu gdje postojećim regulacijskim planovima novogradnja nije dozvoljena, a moguće su samo manje intervencije na postojećim objektima.

Novoizgrađeni, nelegalni objekt visinom i debelim izlaženjem iz gabarita nas ugrožava tako što neki od nas zbog blizine i dimenzija ovog objekta nikada više sa svojih prozora neće vidjeti sunce, cijena naših nekretnina je opala, ali i kvaliteta života svih stanara naše zgrade, budući da su radovi svakodnevni, a pristupne prometnice izrovane zbog priključaka nove zgrade. Da stvar bude gora, investitor na istoj lokaciji ima namjeru graditi još jedan nelegalni objekt, no mi ćemo učiniti sve da se to ne dogodi.

Odjel za urbanizam Grada Mostara, te sam bivši gradonačelnik Ljubo Bešlić vlastoručno su potpisali dozvole za gradnju na nedozvoljenim lokacijama. Odgovorni umjesto da pokreću prijave protiv nelegalne gradnje na Bijelom Brijegu, bore se protiv nas, građana koji smo pokrenuli borbu protiv ove nelegalne gradnje.

Borba protiv Golijata i dalje traje, budući da odgovorni iz gradskih službi na različite načine kupuju vrijeme kako bi se nelegalni objekt legalizirao, te kako bi time oprali i vlastitu odgovornost. Da je tome tako, potvrđuje i činjenica da Grad Mostar odbija obnoviti postupak izdavanja dozvola i uključiti nas u izdavanje istih objašnjavajući nam da nismo meritorni jer našu i novu zgradu dijeli prometnica (uličica od par metara koja razdvaja dvije zgrade).

Kao šlag na kraju torte od 19. studenog 2020. do 24. veljače 2021. u ladicama skrivaju našu žalbu koju je podnio zastupajući odvjetnički ured, objašnjavajući da je nisu mogli proslijediti drugostupanjskom organu zbog koronavirusa, premda se Odjel za urbanizam i drugostupanjski organ – Ministarstvo građenja nalaze na istoj adresi.

U cijeli slučaj uključen je i Federalni MUP, a i Tužiteljstvo HNŽ-a koje istražuje kako se na ovim lokacijama uopće smjelo graditi.

MI, žitelji Bijelog Brijega okupljeni u Građansku inicijativu STOP nelegalnoj gradnji na Bijelom Brijegu oformili smo Facebook stranicu istoimenog naziva, na kojoj ćemo informirati cjelokupnu javnost o izgradnji u svome naselju. Također, zbog nelegalne izgradnje podnijeli smo i kaznenu prijavu protiv bivšeg gradonačelnika Ljube Bešlića, šefa službe za građevinske propise Zdravka Čuljka, te inspektora Nebojše Šarića. Bez ikakvih regulacijskih planova, bez javnih rasprava i uključenja stanara, prva dvojica su protuzakonito izdala dozvole za izgradnju zgrade na Bijelom Brijegu, dok je treći propustio utvrditi nezakonitosti i narediti uklanjanje nelegalno sagrađenog. Prigodom izrade godišnjeg Programa rada Gradskog vijeća Mostara uputili smo Inicijativu da se u njega uvrsti revizija regulacijskog plana Grada Mostara uz prethodno „snimanje“ trenutne situacije i utvrđivanje odstupanja od važećeg plana. Također, uvjereni u nelegalnu gradnju na našem konkretnom slučaju, tražimo i pozivanje na odgovornost svih onih koji su svojim potpisima i zlouporabom ovlaštenja i položaja doprinijeli tomu da naš grad postane loše mjesto za življenje. A sve zbog pogodovanja pojedincima i vlastitog interesa. Želimo da se sve istraži i utvrdi činjenično stanje.

Za dalje, odgovornost je na vama. Kao Gradskom vijeću ali i kao pojedincima. Hoćete li se ozbiljno pozabaviti ovim problemom ili će te svojim glasom doprinijeti da se sve do sada nelegalno legalizira i život nastavi dalje kao da kršenja i zlouporaba nije ni bilo? Hoćete li opravdati glasove koje su građani s povjerenjem dali svakom od vas osobno jer vas poznaju kao odgovorne i poštene građane ili će te postupati po nečijem nalogu i biti pod nečijim utjecajem kada jednoga dana budete podizanjem svoje ruke donosili odluku?

Na kraju, pred svakim od vas je ovogodišnji kalendar. Kalendari se obično poklanjaju neposredno pred novu godinu ili na njenom početku. Međutim, ovaj kalendar za nas ima drugo znače. On je pred vama da vas podsjeća na naša očekivanja. Nelegalna gradnja je po mišljenju velikog broja građana (a koje smo saznali kroz provedenu anketu) ključni problem našega grada. Po našem mišljenju o njemu se trebalo razgovarati u prvih šest mjeseci tj. neposredno nakon usvajanja Programa rada Gradskog vijeća za 2021. godinu. Zato smo na njemu posebno istaknuli jedan mjesec. Međutim, stavili ste ovaj problem na sami kraj godine što stvara pretpostavku da će te se njime ozbiljnije početi baviti tek u narednoj godini. A do tada će po Mostaru nicati neke nove zgrade. Samo ne znamo gdje… Na mjestu postojećih i na nelegalan način kao u našem slučaju?”, stoji u pismu dostavljenom jutros vijećnicima Gradskog vijeća Mostara.

/HMS/

error: Content is protected !!