Sjedinjene Američke Države uvele su nove sankcije Rusiji kojima je obuhvaćeno više od 30 pojedinaca i tvrtki, te odlučile protjerati 10 ruskih diplomata. Razlog – miješanje Moskve u američke izbore 2020. i kibernetički napad za koji američka vlada optužuje Rusiju. Od Putina se traži i da smanji tenzije na granici s Ukrajinom. Istodobno, SAD je najavio povlačenje svojih vojnika iz Afganistana.

Rat u Afganistanu Ameriku je košta više od 2 bilijuna dolara. Za prosječnog Amerikanca najduži američki rat odavno je trebao biti završen. Reakcije na Capitol Hillu su podijeljene, i to ne nužno po političkoj liniji, od potpore do izražavanja zabrinutosti da je odluka o povlačenju preuranjena. Vojni vrh je želio da dio američkih vojnika ostane u Afganistanu kako bi nadzirali talibane. Predsjednik Biden u donošenju ove odluke oslonio se najviše na procjenu Američke obavještajne zajednice koja prijetnje i izazove za Ameriku više ne vidu u Afganistanu već u američkim suparnicima, ponajprije u Kini i Rusiji, javlja HTV-ova dopisnica iz Washingtona Branka Slavica u središnjem Dnevniku.

Nakon sastanka ministara vanjskih poslova i obrane članica NATO-a u sjedištu Sjevernoatlantskog saveza, iz Bruxellesa poziv Rusiji da povuče navodno 110 tisuća svojih vojnika nagomilanih uz granicu s Ukrajinom.

– NATO bez zadrške podupire ukrajinski suverenitet i teritorijalni integritet. Pozivamo Rusiju da odmah smiri situaciju, prestane s dobro poznatim agresivnim provokacijama i da poštuje međunarodne obveze, rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

Oproštaj od proruskog pobunjenika poginulog u okršajima na području Luganska. Posljednjih tjedana borbe su se na istoku Ukrajine intenzivirale. Ukrajinske sigurnosne službe tvrde da Kremlj gomila snage i na Krimu. Ovoga tjedna u Crno more uplovljavaju dva američka ratna broda, ruska mornarica jučer je ondje započela trotjednu vojnu vježbu. Mišići se međusobno pokazuju i u političkom ringu, ne samo vojno.

– Na američko agresivno ponašanje zasigurno ćemo odlučno odgovoriti, naš odgovor na nove američke sankcije bit će recipročan. Amerika mora shvatiti da će platiti cijenu pogoršanja bilateralnih odnosa, SAD je odgovoran za ono što se događa, rekla je glasnogovornica ruskog MVP-a Maria Zaharova

Ove su nizozemske vojnikinje donedavno učile afganistanske policajke samoobrani. Nakon što je NATO u dogovoru s Pentagonom najavio povlačenje stranih snaga iz Afganistana prije 20. godišnjice terorističkih napada al-Qaide na Ameriku, pakirati se polako počinje i 7000 vojnika okupljenih pod zastavama koalicijskih snaga.

– Nije bilo realno očekivati daljnji vojni napredak u Afganistanu. Sada je pitanje kako će se situacija ondje razriješiti politički, u dogovoru s afganistanskom vladom i talibanima, naglasio je čelnik sindikata njemačke vojske André Wüstner.

Joe Biden na vojnom groblju Arlington odaje počast za 2400 američkih vojnika poginulih u najduljem ratu SAD-a na stranom tlu.

– Prije punog desetljeća ubili smo Bin Ladena, pravda je zadovoljena. Naši razlozi za ostanak u Afganistanu nakon toga postali su sve nejasniji, iako je tamošnji terorizam ojačao. Tijekom posljednja dva desetljeća ta se prijetnja raširila globalno, metastazirala je diljem svijeta. Zadržavanje tisuća vojnika u samo jednoj zemlji, uz godišnji trošak od nekoliko milijardi dolara, u takvoj situaciji, i za mene i za zapadne vođe, nema mnogo smisla, istaknuo je američki predsjednik Joe Biden.

– Ovo nije kraj našeg odnosa s Afganistanom nego početak novog poglavlja. NATO-ovi saveznici i partneri i dalje će biti uz afganistanski narod, ali sada je na njemu da izgradi održivi mir, rekao je glavni tajnik NATO-a.

Prije će biti da nakon odlaska stranih vojnika Afganistan čeka dug i krvav građanski rat.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!