Blizanci Viktorija i Vuk Vukićević, rođeni izvantjelesnom oplodnjom prije 42 dana, stigli su s majkom Đurđinom helikopterom iz Banje Luke u Trebinje. Dočekao ih je otac Predrag, koji je prvi put vidio bebe.

Blizanci su rođeni izvantjelesnom oplodnjom, nakon pet godina borbe bračnog para Vukićević za potomstvo, a danas su ih na trebinjskom heliodromu osim oca, dočekali predstavnici Gradske uprave Trebinje, Udruženja obitelji sa problemom steriliteta “Bebe”, majke i bebe članova Udruženja.

Majka Đurđina rekla je novinarima da se osjeća uzbuđeno te izrazila zahvalnost Udruženju obitelji sa problemom steriliteta “Bebe” iz Trebinja, Helikopterskom servisu RS, čijim helikopterom su doputovali i Univerzitetskom kliničkom centru RS u Banjoj Luci, gdje je i rodila.

“Nisam svjesna jer sam pola godine bila zatvorena u četiri zida ali krajnji cilj je najbitniji i sve se isplati” rekla je kroz suze radosnice ponosna majka.

Otac Predrag izjavio je novinarima da je danas najsretniji, ponosni otac Viktorije i Vuka, poručivši da su djeca najvece blago i bogatstvo.

“Naše želje su se ostvarile, pet godina smo u borbi sa sterilitetom”. rekao je Vukićević.

redsjednik Udruženja obitelji sa problemom steriliteta “Bebe” iz Trebinja Snežana Misita rekla je da se majka od 1. studenog nalazila u Kliničkom centru u Banjoj Luci, gdje održavala trudnoću, te da se ovaj bračni par nakon prvog pokušaja izvantjelesne oplodnje uspio ostvariti u ulozi roditelja.

Misita je dodala da je ovu izvantjelesenu oplodnju financirao Fond zdravstvenog osiguranja RS, te zahvalila institucijama za pomoć.

“Udruženje ima 146 beba i 250 parova u Hercegovini. Izražavam veliku zahvalnost svim institucijama na pomoći, čija su nam vrata uvijek otvorena i pored pandemije. Ako je obitelj na prvom mjestu srce mi je puno”, rekla je Misita.

Direktor trebinjske filijale Fonda zdravstvenog osiguranja RS Valerija Lakić rekla je novinarima da od 2018. godine, Fond Financira tri pokušaja izvantjelesne oplodnje, te da je zahvaljujući tome u ovome entitetu rođeno 1.400 beba.

Lakić je napomenula da je Fond jedan od rijetkih u regiji koji financira zamrzavanje embrija, i poželjela dobrodošlicu bebama. Zamjenik gradonačelnika Trebinja Dražen Bošković čestitao je u ime Gradske uprave Trebinje na najljepšem daru koji su dobili, te podsjetio da grad realizira nekoliko mjera koje se tiču podrške obitelji i pronatalitetne politike.

“Jedna od tih mjera su i doznake za izvantjelesnu oplodnju. Od 2017. godine ni jedan zahtjev nije odbijen i nastavit ćemo pružati podršku svim parovima koji imaju poteškoća. U 2021. godini grad je planirao u iznosu od 60.000 KM za izvantjelesnu oplodnju što je 50 posto više nego je bilo planirano u 2020.godini”, rekao je Bošković.

Izvor:vecernji.ba

error: Content is protected !!