Američka vlada pokrenula je danas diplomatsku i financijsku ofenzivu protiv ruskih dužnosnika i poslovnog sektora, smatrajući Moskvu odgovornom za seriju nedjela, od kibernetičkih napada do aneksije Krima.

– Vlada je najavila protjerivanje desetorice ruskih diplomata iz SAD-a, kao i sankcije za više organizacija i pojedinaca u znak odmazde za, među ostalim, kibernetičke napade za koje odgovornom smatra Moskvu, rekla je Bijela kuća.

– Među protjeranim diplomatima je i pet dužnosnika ruske tajne službe, objavila je američka vlada.

Američki predsjednik potpisao je uredbu koja omogućuje ponovno kažnjavanje Rusije tako da se “stvore strateške i gospodarske posljedice ako nastavi ili promiče eskalaciju akcija međunarodne destabilizacije”, upozorila je Bijela kuća u priopćenju.

– Bidenova vlada bila je jasna da SAD želi odnose s Rusijom koji su stabilni i predvidljivi, stoji u priopćenju.

U sklopu te odredbe sankcionira se šest ruskih tehnoloških tvrtki za podržavanje moskovskih kibernetičkih obavještajnih aktivnosti. To je odgovor na veliki kibernetički napad 2020. za koji je Bidenova administracija optužila Rusiju.

– Američko ministarstvo financija sankcionira 32 entiteta i osobe optužene da su pokušale, u ime ruske vlade, “utjecati na predsjedničke izbore 2020. u Sjedinjenim Državama”, navodi Bijela kuća.

“U partnerstvu s Europskom unijom, Kanadom, Velikom Britanijom i Australijom, američka vlada uvodi sankcije i za osam osoba i entiteta povezanih s okupacijom i represijom na Krimu”.

U vezi optužbi za nagrade koje je Rusija navodno ponudila talibanima da napadnu američke ili strane vojnike u Afganistanu, Bijela kuća se za sada nije odredila i navodi da tom “aferom upravljaju diplomatski, vojni i obavještajni kanali”.

Moskva obećala protusankcije SAD-u, pozvala veleposlanika

Sjedinjene Države “neće izbjeći” recipročne sankckije kojima će Rusija uzvratiti na američke sankcije, poručila je Moskva i pozvala američkog veleposlanika na “teške razgovore”.

– Sjedinjene Države nisu spremne prihvatiti objektivnu stvarnost multipolarnog svijeta u kojem nema američke hegemonije (…) Na takvo agresivno ponašanje dobit će odgovor. Neizbježiv je odgovor sankcijama, rekla je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova.

– Washington mora shvatiti da će platiti cijenu srozavanja bilateralnih odnosa. Odgovornost će biti potpuno sa SAD-u, dodala je.

Zaharova je objavila da je američki veleposlanik u Moskvi John Sullivan pozvan u rusko ministarstvo vanjskih poslova “na razgovor koji će za američku stranu biti težak”.

Upitan danas ranije o sankcijama, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov ocijenio je da one ne idu u prilog “organizaciji samita između predsjednika Joea Bidena Vladimira Putina, a što je predložio Washington”.

– U telefonskom razgovoru s ruskim predsjednikom Joe Biden izrazio je želju za normalizacijom rusko-američkih odnosa. Potez njegove administracije svjedoči suprotno, rekla je Zaharova.

Od ulaska novog američkog predsjednika u Bijelu kuću odnosi Moskve i Washingtona su se velikom brzinom pogoršali. Ruski veleposlanik u SAD-u povučen je otkako je Joe Biden u jednom intervjuu na novinarsko pitanje je li Putin “ubojica” odgovorio potvrdno.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!