Nakon što su socijalni radnici proteklih dana upozoravali da aktivistice poput Jelene Veljače i Nataše Janjić Medančić svojim agresivnim izjavama sudjeluju u poticanju bijesne gomile na linč ljudi i da socijalni radnici strahuju od novog napada – dogodio se još jedan fizički napad na socijalne radnice i to u Kaštelima.

Riječ je o napadu rukama, jednoj djelatnici zavrnuta je ruka, dobili su i udarac nogom.

U četvrtak nešto iza 13 sati na području Kaštela napadnuta su tri djelatnika tamošnjeg Centra za socijalnu skrb. Pretpostavlja se da se incident dogodio pokraj samog sjedišta Centra u Kaštel Starom u ulici Brune Bušića. Kako doznaje Večernji list incident se dogodio na terenu, prilikom obavljanja redovnog posla djelatnika Centra.

Policija je potvrdila da su trojica napadača uhićena i zadržana u policijskim prostorijama radi daljnje obrade i utvrđivanja svih činjeničnih okolnosti.

Napad se dogodio na otvorenom prostoru, dakle tijekom radnog vremena trojice djelatnika Centra za socijalnu skrb. Fizički su napadnuti od strane trojice muškaraca koji su ih pritom lakše ozlijedili. Zbog svega su djelatnici Centra zatražili zdravstvenu pomoć u obližnjem Domu zdravlja”, kazala je za Večernji list glasnogovornica PU splitsko-dalmatinske Sanja Nazlić.

Na terenu su bile dvije djelatnice i jedan djelatnik, dakle kompletan stručni tim. Stigli su u obitelj u koju nisu dolazili po prvi put. Sve je bilo u redu, a potom je situacija eskalirala. Dobro je i prošlo kako je moglo biti. Riječ je o napadu rukama, jednoj djelatnici zavrnuta je ruka, dobili su i udarac nogom. Naši djelatnici su u ogromnom stresu i šoku” kaže za 24 sata Ante Bjažević, ravnatelj Centra za Socijalnu skrb Split u čijem je sastavu kaštelanska podružnica.

Dodaje i kako do sada djelatnici nisu imali neugodnosti s tom obitelji.

“Pri dolasku na teren naši djelatnici nisu mogli ni očekivati ovakav napad. Nasilje ne očekujemo niti to prihvaćamo. Evo, proteklih dana bilo je više napada na socijalne radnike, od Ivanić Grada, Omiša, Nove Gradiške, a sada i Kaštela. Tko je idući?“, pita se Bjažević.

Podsjećamo, protiv osnivačice građanske inicijative #spasime glumice Jelene Veljače i glumice Nataše Janjić Medančić gotovo 200 socijalnih radnika i srodnih stručnjaka podnijelo je kaznenu prijavu zbog komentara na društvenim mrežama za koje smatraju da potiču na nasilje i mržnju prema socijalnim radnicima, a takvu inicijativu podržala je i Hrvatska komora socijalnih radnika.

Unatoč protivljenju struke resorni ministar Josip Aladrović sastao se aktivisticom Jelenom Veljačom.

“Ono što mene zabrinjava je izjava gospođe Veljače kako je sastanak ovaj tjedan s ministrom Aladrovićem bio još jedan u nizu te da aktivno sudjeluje u izradi novog zakona. Pri tom naglašavam kako je navedeni ministar godinu dana odbijao primiti udomitelje, a s gospođom Veljačom ima redovno sastanke. Koja je njezina uloga u izradi novog zakona i na čemu se ista temelji treba pitati nadležnog ministra koji je iz nekog nama nepoznatog razloga u gospođi Veljači prepoznao autoritet na tom području.“, istaknula je u razgovoru za Narod.hr saborska zastupnica Domovinskog pokreta i predsjednica saborskog Odbora za obitelj Vesna Vučemilović.

Psihijatar Herman Vukušić neposredno prije prvog fizičkog napada upozorio je na moguću eskalaciju nasilja prema socijalnim radnicima.

“Ovakve tragedije neće se ubuduće spriječiti javnim progonom socijalnih radnika i stavljanjem mete na njihova leđa, već jačim uključivanjem struke u donošenje političkih odluka za unaprjeđenje cijelog sustava socijalne skrbi, kao i sankcioniranjem odgovornih pojedinaca. Kažem struke, a ne priučenih laika kojima je kvalifikacija da kroje sustav samo to što su “majke” i kojima je temeljna metoda rješavanja problema poziv na progon kako krivih, tako i nevinih.”, upozorio je Vukušić.

Izvor: narod.hr/vecernji.hr/24sata

error: Content is protected !!