Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov obratio se danas javnosti rekavši da će Rusija morati protjerati deset američkih diplomata kao odgovor na sankcije iz SAD-a. “Zbog protjerivanja ruskih diplomata iz Washingtona, Rusiju će morati napustiti deset američkih diplomata”, naveo je Lavrov. Lavrov je također istaknuo da će Moskva sankcionirati još osam američkih zvaničnika i ograničiti aktivnosti američkih nevladinih organizacija kako bi se spriječilo njihovo miješanje u rusku politiku.

Dodao je da je Rusija imala priliku nanijeti “bolne udarce” američkim poslovnim projektima, ali da trenutno neće poduzimati takve mjere. Ovakav odgovor Rusije uslijedio je nakon niza novih sankcija administracije američkog predsjednika Joea Bidena koje su ovoga tjedna najavljene. Biden je jučer potpisao odluku kojom se sankcionira više od 30 ruskih uposlenika i orgaizacija zbog navodnog miješanja u predsjedničke izbore 2020. godine i zbog navodnog sudjelovanja u prošlogodišnjem slučaju cyber-špijunaže.

Rusija žestoko poriče obje optužbe. Vlada SAD-a je najavila protjerivanje desetorice ruskih diplomata iz SAD-a, s time da je među njima i pet zvaničnika ruske tajne službe, piše CNBC.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!