Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Fran Mihaljević”, na današnjoj konferenciji za medije Stožera civilne zaštite rekla je kako britanski soj koronavirusa dominira u Europi.

– . Nije potrebno raditi ni sekvencioniranje da bi se to dokazalo. To je od 70 do 100% cirkulacije te varijante virusa. Južnoafrička se kreće na oko 5 posto, a brazilska, za koju se misli da bi mogla ugrožavati i cijepljenje, ona je pod kontrolom. Italija ima do 5 posto, a recimo Portugal ima 0 posto, oni su zaustavili i letove s Brazilom, rekla je Markotić.

Istaknula je kako sve zemlje u Europi bilježe značajno manji pobol među starijima od 80 godina, a to se vezuje i s nižom smrtnošću u trećem valu. Međutim, dodala je da zabrinjava što se sada sve više razbolijevaju mlađi ljudi, od 40 do 65 godina.

– Ono što je za zamislti se je što je oko 25 posto onih koji su završili na respiratoru diljem Europe dijelom su bez komorbiditeta. Nešto su mlađe dobne skupine hospitalizirane. Ono što zabrinjava su RTG snimke osoba od 25 do 40 godina, teških obostranih upala pluća. Jedna od tih osoba je završila na ECMO-u vrlo brzo po dolasku u bolnicu, rekla je Markotić.

Još jednom je podsjetila kako kod koronavirusa nema nedodirljivih te naglasila važnost pridržavanja epidemioloških mjera.

– Jako važno je sada da izdržimo, da se držimo mjera, da se ljudi ne razbole jer i mlađi mogu razviti teže oblike bolesti. Šteta bi bilo sada završiti s teškim oblikom bolesti ako se možemo sačuvati i dočekati cijepljenje. Nema nedodirljivih kod korone. Svi koji misle tako, varaju se. Korona ima svoju dinamiku i čini težu situaciju kod komorbiditeta i starijih, ali i kod mlađih ima teških oblika bolesti, rekla je. 

Markotić je rekla kako će sada veći fokus biti na praćenju nuspojava kod vektorskih cjepiva.

– Kada je riječ o cjepivu, sada s u rolling pregledu tri vrste cjepiva: Curevax, Novavax i Sputnik. EMA je fokusirana na trombozu, a sljedeće izvješće se očekuje oko 22.4. Do sada je na 25 milijuna bilo 62 sinusne tromboze. EMA statistički nije našla značajnu povezanost s dobi i spolom, iako se to nešto češće događalo kod žena mlađih od 62 godine. Nastavlja se daljnja analiza, rekla je Markotić i dodala da je i dalje daleko veća korist od cijepljenja bilo kojim cjepivom nego što je opasnost od nuspojava.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!