Ratna zbivanja ’90.-ih ostavila su za sobom velike količine ilegalnog oružja u posjedu građana. Ono nerijetko završava odbačeno u prirodi, a nekada i u strašnim tragedijama. Da se to ne bi događalo, Ministarstvo unutarnjih poslova provodi kampanju ”Manje oružja, manje tragedija”.

Na info pultu u središtu grada Vukovarci su mogli saznati gdje i kako predati ilegalno oružje i u jednom se sigurno slažu – time će se spriječiti moguće tragedije.

– Mi to trebamo što prije očistiti, ja sam uvijek za to da se oružje ne daje onome kome ne treba, kaže jedna Vukovarka.

I sigurnom okruženju. Cilj je to MUP-ove kampanje ”Manje oružja, manje tragedija” kojom je omogućena dragovoljna predaja ilegalnog oružja, eksplozivnih sredstava i streljiva bez ikakvih sankcija.

– Po prijavi policijskoj postaji na adresu će izaći djelatnici protueksplozijske zaštite koji će izdati građaninu potvrdu i zbirnuti ta ekspolzivna sredstva i oružje, rekao je Ivan Homan, policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu Ravnateljstva policije i protueksplozijske službe.

Te su informacije građani mogli dobiti i u okolnim naseljima u Mobilnim preventivnim centrima policije, kao i onu da se eksplozivno sredstvo ili oružje prilikom pronalaska u prirodi ne smije dirati niti donositi u policijsku postaju.

– Bilo bi ga potrebno po mogućnosti slikati mobitelom ili fotoaparatom, obilježiti takvo sredstvo ako imate pri ruci nekakav štap, kamenčić, ako je to u prirodi da se kasnije lakše pronađe, da se istim putem vratite nazad i kontaktirate policijske službenike na 112 ili 192, kaže Homan.

Jer takva sredstva zbog starosti mogu biti nestabilna i samim time opasna.

– Pozivamo i apeliramo na sve one koji još u svojim domovima čuvaju ili sakrivaju oružje, eksplozivna sredstva ili streljivo da bez straha od sankcija prijave to oružje policijii, poručila je Martina Halas, policijska službenica za odnose s javnošću PU vukovarsko-srijemske.

I na taj način učine svoje okruženje sigurnim.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!