Ministarstvo zdravstva poručilo je u petak da se proces angažiranja dobavljača za platformu CijepiSe provodio transparentno i u skladu s odredbama Zakona o javnoj nabavi Republike Hrvatske.

Ministarstvo zdravstva time je reagiralo na, kako navode, niz medijskih objava o netransparentnosti i pogodovanju određenim dobavljačima koji su angažirani u izradi platforme CijepiSe ocijenivši te napise tendencioznim.

– Tvrtke Ericsson Nikola Tesla, In2 i Cuspis angažirane su kroz postojeće ugovore za informacijske podsustave CEZIH-a potpisane po provedenim otvorenim postupcima javne nabave. Komponente platforme CijepiSe su naručene iz stavke adaptivnih sati u sklopu postojećih ugovora, navodi se u priopćenju.

Napominjući kako se platforma CijepiSe sastoji od većeg broja komponenti koje se stalno prilagođavaju situaciji s epidemijom, Ministarstvo zdravstva ističe i da se vrijednost tog projekta može izraziti na razini procjene od 4,467.515.63 kuna s uključenim PDV-om.

Od toga, stavka u iznosu od 196.000 kuna koja je ugovorena s tvrtkom Cuspis do sada je jedina realizirana i plaćena, a odnosi se na web stranicu cijepise.zdravlje.hr koja je integrirana sa servisom za provjeru statusa osigurane osobe.

– Isplata ostalih stavki slijedit će prema dinamici realizacije pojedinih komponenti, poručuju iz Ministarstva zdravstva.

Navode i da su tvrtka Cuspis, kao i sve ostale navedene tvrtke, certificirani proizvođači programske podrške koji na području informatizacije zdravstva kontinuirano rade već više od 15 godina. Slijedom toga, tvrtka Cuspis surađivala je s Ministarstvom zdravstva i prije mandata ministra Vilija Beroša te prije nego li je Vili Beroš došao u sustav Ministarstva.

– Važno je naglasiti da svaki plan nabave Ministarstva kao i registar ugovora javno su dostupni na stranici Ministarstva zdravstva pod kategorijom Pristup informacijama – Javna nabava. Slijedom toga, proces angažiranja dobavljača za platformu CijepiSe provodio se transparentno i u skladu s odredbama Zakona o javnoj nabavi Republike Hrvatske, stoji u priopćenju Ministarstva zdravstva.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!