Sjednica stožera za izvanredne situacije Republike Srpske održana je danas u Banjaluci nakon čega je upriličena konferencija za novinare gdje su se obratili direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković i ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić.

Kako je rekao Šeranić, na sjednici Stožera su bile i dvije točke pored uobičajenih.

“Prva točka se odnosi na mjere koje će se realizirati od idućeg tjedna. Odlučeno je da od ponedjeljka srednje škole krenu sa uobičajenim radom, kao i fakulteti. To je jedina izmjena od sljedećeg tjedna, ono što je bilo u prethodnim zaključcima se nastavlja i u narednim tjednima. Svakako lokalne samouprave imaju mogućnost da donesu pojedinačne odluke, kao što je u Trebinju slučaj gdje je odlučeno da nastava pređe na online nastavu“, rekao je.

Naveo je da je broj pregleda u primarnoj zdravstvenoj zaštiti niži, te da je u RS danas manji broj zaraženih osoba koji su u bolnicama, odnosno u pitanju je stabilizacija broja hospitaliziranih osoba i od prošlog tjedna do danas došlo se do 1.250 osoba koje su na bolničkom liječenju.

Šeranić je naglasio i kako sve mjere bez obzira što su se relaksirane trebaju i dalje da se realiziraju i dalje, jer dolazi period uskrsnih praznika, kao i Prvi svibanj.

“I dalje stoji na snazi sve što smo govorili, vjerujem da nema osobe koja nije upoznata kako se možemo najbolje zaštititi od samog virusa. U pojedinim zemljama i okruženju i u Europi poslije vaskršnjih praznika došlo je do pogoršanja epidemiološke situacije i sad su uvedene rigoroznije mjere – neki su produžili svoje zabrane do svibnja. Pred nama je zajednički zadatak da od tog kraja travnja do kraja idućeg tjedna, odnosno 7. ili 8. svibvnja zajednički prođemo“, kazao je.

Izvor:N1

error: Content is protected !!