Ministar pravde BiH Josip Grubeša održao je online sastanak sa šefom Izaslanstva Europske unije u BiH i specijalnim predstavnikom EU veleposlanikom Johannom Sattlerom. 

U otvorenom razgovoru dotaknuli su se velikog broja važnih pitanja koja su u nadležnosti ovog ministarstva, a nalaze se  i među 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije koje Bosna i Hercegovina treba ispuniti u procesu pridruživanja Europskoj uniji. Poseban naglasak bio je na hitnosti usvajanja  izmjena Zakona o sukobu interesa i Zakona o VSTV-u BiH, na kojima kako je rekao ministar Grubeša se aktivno radi i poduzimaju sve mjere u otklanjanju mnogih nedorečenosti  kako bi se ovi Zakoni čim prije našli u parlamentarnoj proceduri.  Pored navedenog, razgovarali su i o Zakonu o sudovima u BiH,  o  suradnji između BiH i Eurojust-a, zatim izradi nove Strategije za reformu sektoru pravde 2021 -2024 i Akcijskom planu čiji je završetak planiran do kraja godine. Također, kao prioretiti svakako su spomenuti i  Zakon o državnoj službi,  reforma javne uprave,  kao i Zakon o slobodi pristupa informacijama BiH na kojem predstavnici Ministarstva pravde BiH aktivno rade uvažavajući sve pristigle prijedloge i komentare.

Obje strane složne su da se u ovoj godini moraju  iznjedriti najbolja moguća zakonska rješenja za rješavanje ključnih prioriteta iz područja reforme pravosuđa,  vladavine prave kao i područja javne uprave , kako bi Bosna i Hercegovina time bila korak bliže  dobijanju svog  kandidatskog statusa.

Veleposlanik Sattler pozdravio je napore koje provodi Ministarstvo pravde BiH, te naglasio da će kao i od sada nastaviti pružati stručnu i tehničku pomoć da zajednički ostvare veliki uspjeh na mnogim od navedenih pitanja. Ministar Grubeša zahvalio je veleposlaniku Sattleru na bezrezervnoj  podršci, naglasio da je njegovo opredjeljenje za europske integracije neupitno, te da  uz svoj potpuni angažman očekuje i potpunu involviranost drugih strana jer samo zajedničkim naporima i dijalogom mogu osigurati uspješan put Bosne i Hercegovine k euroatlantskim integracijama. 

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!