U posljednja 24 sata zabilježeno je 2698 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 16.053. Među njima su 2 003 pacijenta na bolničkom liječenju, od kojih je na respiratoru 186 pacijenata. Preminule su 44 osobe.

– Dvije osobe nemaju evidentirane komorbiditete, šest preminulih je s jednim komorbiditetom, a svi ostali imali su multiple komorbiditete.  Najmlađa preminula osoba imala je 48 godina, a imala je i komorbiditete, rekla je Vera Katilinić Janković.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 303 598 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 6486 preminulo, ukupno se oporavilo 281.059 osoba od toga 1908 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutačno 31.195 osoba.

Do danas je ukupno testirana 1,683.651 osoba, od toga 9233 u posljednja 24 sata.

Zaključno s 15. travnjem utrošeno je 643.834 doza, a cijepljeno je 519.375 osoba. Prvom dozom cijepljene su 393.002 osobe, dok je drugom dozom cijepljeno 124.459 osoba. Za 1914 osoba nema podataka kojom dozom su cijepljenje.

Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, rekao je da u ovom tjednu imamo 11.082 novooboljele, a u prošlom smo imali 8338 novooboljelih, što je porast od 32 posto.

– Brojka je 2698 od 9233 testiranih. Prije 7 dana smo imali 2599 novooboljelih od 8994 testiranih, a tjedan prije toga 2362 novooboljelih od 8697 testiranih. U ovom tjednu imamo 11082 novooboljele osobe, a u prošlom smo imali 8338. To je postotni porast u tjedan dana od 32%. Prosječna incidencija je 664,9. Najniža je u Istarskoj županiji, a najviša u Primorsko-goranskoj županiji. Na ljestvici zemalja EU po incidenciji Hrvatska je na 21. mjestu. Šest zemalja EU ima višu incidenciju od RH. Stopa smrtnosti na milijun stanovnika je 1587.4, što nas stavlja na 17. mjesto na ljestvici zemalja EU. Današnji udio pozitivnih u ukupno testiranima je 29,2. HALMED je zaprimio 2495 prijava sumnji na nuspojavu cjepiva protiv Covida. Jučer smo kasno dobili obavijest da nam Pfizer povećava alokacije cjepiva za RH za drugi kvartal. To je dogovoreno na zadnjem sastanku s EU, da se još 50 milijuna cjepiva prebaci iz 4. na drugi kvartal. Od 4. tjedna travnja te doze će biti značajno veće od Pfizera. U tom tjednu ćemo dobiti 95.940 doza, a kroz nekoliko tjedana u svibnju 173 ili 175.000 doza i u lipnju 200.000 doza tjedno. Do kraja lipnja primit ćemo ukupno milijun i 805 tisuća doza Pfizera, izvijestio je Capak.

Beroš: Dovoljno cjepiva za sve koji se žele cijepiti

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da su postignuti dogovori s veledrogerijama oko rješavanja duga. Dio duga je otplaćen i dogovorena je dinamika otplate duga do kraja godine.

– Moja isprika svima koji su se bojali. Od početka navodimo da ćemo napraviti sve da osiguramo isporuku lijekova i da ona bude neupitna. Trenutno smo u tim nastojanjima uspjeli, ali to je jedan korak a čeka nas reforma zdravstvenog sustava. Već smo započeli određene radnje za optimalizaciju nabavke lijekova, usklađivanje s potrebama i realnim financijskim mogućnostima da omogućimo sve što je potrebno hrvatskim građanima. Ključno je i mjerenje ishoda liječenja i to mora biti temeljni kriterij za funkcioniranje zdravstvenog sustava, uključujući reorganizaciju bolničkog sustava. Svi smo zaključili da su nužne reforme koje Vlada namjerava provesti i vjerujem da ćemo ih i provesti ako ne bude nepredviđenih okolnosti, rekao je Beroš.

Osvrnuo se i na cijepljenje protiv koronavirusa, rekavši da ga veseli Capakova najava o većoj količini cjepiva.

– Možete biti sigurni da će doći dovoljno cjepiva za sve koji se mogu i žele cijepiti. To je najbolje što možemo napraviti za sebe i za društvo, rekao je Beroš.

– Bolnički sustav je dodatno opterećen, a pojedine bolnice smanjuju svoj hladni program da bi se prilagodili novim okolnostima i angažirali dodatne mogućnosti za potrebe covid pacijenata. Postoje još rezervni kapaciteti koji su u pripremi ako situacija eskalira. 

Dominira britanska varijanta

Profesorica Alemka Markotić je govorila o jučerašnjoj znanstvenoj platformi Europske unije.

– Jasno je da je britanska varijanta prevladala u cijeloj Europi. Nije potrebno raditi ni sekvencioniranje da bi se to dokazalo. To je od 70 do 100% cirkulacije te varijante virusa. Južnoafrička varijanta se kreće oko 5%, a varijanta iz Brazila je za sada pod kontrolom. Do 5 posto je ima u Italiji. Klinički se vidi u svim zemljama značajno manji pobol među starijima od 80 godina, a to se vezuje i s nižom smrtnošću u trećem valu. Dobne skupine koje se razbolijevaju sada su niže, od 40 do 65 godina. Za zamisliti se je da je oko 25% onih koji su na respiratoru i bez komorbiditeta. I mi u Klinici viđamo to. Kapaciteti su puni, Zarazna je već danima puna. Mlađa dobna skupina je tamo, između 40 i 60-65 godina.

– Zabrinjava nas to što su radiolozi vidjeli teške i obostrane upale pluća kod mlađih bolesnika. Jako važno je sada da izdržimo, da se držimo mjera, da se ljudi ne razbole jer i mlađi mogu razviti teže oblike bolesti. Šteta bi bilo sada završiti s teškim oblikom bolesti ako se možemo sačuvati i dočekati cijepljenje. Nema nedodirljivih kod korone. Svi koji misle tako, varaju se. Korona ima svoju dinamiku i čini težu situaciju kod komorbiditeta i starijih, ali i kod mlađih ima teških oblika bolesti. Kada je riječ o cjepivu, sada s u rolling pregledu tri vrste cjepiva: Curevax, Novavax i Sputnik. EMA je fokusirana na trombozu, a sljedeće izvješće se očekuje oko 22.4. Do sada je na 25 milijuna bilo 62 sinusne tromboze. EMA statistički nije našla značajnu povezanost s dobi i spolom, iako se to nešto češće događalo kod žena mlađih od 62 godine. Nastavlja se daljnja analiza.

–  Bit će veći fokus na vektorska cjepiva u praćenju nuspojava, rekla je Markotić i dodala da je i dalje daleko veća korist od cijepljenja bilo kojim cjepivom nego što je opasnost od nuspojava.

Nove mjere

Davor Božinović
 je rekao da su jučer produljene ranije donesene nacionalne mjere. Produljeno je i važenje mjera u Splitsko-dalmatinskoj, Šibensko-kninskoj, Zadarskoj županiji i Zagrebu. Došao je zahtjev i za pooštravanje mjera u Brodsko-posavskoj županiji.

– Jučer smo produžili mjere na nacionalnoj razini i nema izmjene u odnosu na mjere koje su trajale do 15.4. Produžili smo mjere u Gradu Zagrebu, Splitsko-dalmatinskoj, Zadarskoj i Šibensko-kninskoj županiji. Došao je zahtjev za strožim mjerama u Brodsko-posavskoj županiji. Te mjere se odnose na maske na otvorenom gdje se očekuje veći protok ljudi, a dana je i preporuka jedinicama lokalne samouprave da obustave iznajmljivanje društvenih domova i drugih objekata za sve vrste okupljanja, privatnih proslava… Dubrovačko-neretvanska županija je predložila a mi smo prihvatili novu mjeru za općinu Trpanj. Predloženo je blago ublažavanje mjera, što znači mogućnost rada ugostiteljskih objekata na otvorenom od 7 do 19 sati, rekao je Božinović.

Capak je odgovorio na pitanje o mogućnosti procjepljivanja 55 posto populacije do 1. srpnja.

– Vrlo realno smo na oko 55% do 1.7. Nismo daleko od toga. Vrlo vjerojatno je da ćemo dosegnuti tih 55%. To nije ništa puno više od 1000 po županiji dnevno, a neke županije mogu i puno više. Grad Zagreb može dnevno cijepiti 10.000 ljudi. Ako doze dođu kako je najavljeno, to neće biti nikakav problem.

Kako će ići redoslijed cijepljenja prosvjetnih i turističkih radnika koji su se prijavili odgovorio je Capak:

– Dali smo rok da do danas resori dostave popise po županijama i po prioritetima. Prosvjetni djelatnici su druga faza cijepljenja i bit će jedni od prvih prioriteta, tako i turistički djelatnici. S obzirom na velike doze, moći ćemo to sve paralelno pokrenuti, rekao je Capak.

Maturanti u Sloveniji su prioritet pri cijepljenju. 

– Maturanti pretežno imaju manje od 18 godina, a ova cjepiva nisu predviđena za mlađe od 18 i ne mislim s epidemiološkog stajališta da bi oni trebali biti prioritet, rekao je Capak.

Rusko cjepivo i covid putovnica

Alemka Markotić se osvrnula na odobrenje EMA-e ruskog cjepiva Sputnik V.

– EMA je rekla da je u postupku analize i još se ne zna kada će sve biti završeno.

Capak je govorio o upisu cijepljenja u covid putovnice.

– U prijedlogu uredbe EMA-e za treće zemlje stoji da zemlje članice samostalno mogu donijeti odluku hoće li iz trećih zemalja priznati putovnice bilo kojeg cjepiva. Uz uvjet da postoji mogućnost verifikacije da li je osoba zbilja cijepljena ili nije. Pretpostavljam da će EMA registrirati Sputnik. Stigle su neke informacije da je dodatna dokumentacija stigla i da su članovi povjerenstva EMA-e na terenu, tako da je moja pretpostavka ta da će se relativno brzo dogoditi registracija Sputnika od strane EMA-e. Napominjem i da u našoj uputi za prelazak granice jasno stoji da ćemo mi priznati potvrde o svim cjepivima koje se koriste na području EU, a Sputnik se koristi iako nije registriran nego je uveden putem hitnog procesa. Osobe cijepljene sa Sputnikom će moći prijeći našu granicu, rekao je Capak.

– Što se tiče zelenih potvrda na razini EU, proces je u tijeku, rekao je Božinović. 

Osvrnuo se i na nadolazeće sakramente pričesti i krizma rekavši da je najbolje to obaviti na otvorenom kad god je moguće. Podsjetio je i da su privatna okupljanja ograničena i apelirao da se proslave održavaju u najužem krugu obitelji i u skladu s mjerama.

– Upravo privatna okupljanja i slavlja su najveći rizik za širenje zaraze, rekao je.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!