U posljednja 24 sata zabilježeno je 2698 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 16.053. Među njima su 2.003 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 186 pacijenata. Preminule su 44 osobe, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite. 

Priopćenje Nacionalnog stožera

11:18

U posljednja 24 sata zabilježeno je 2698 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 16.053. Među njima su 2.003 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 186 pacijenata. Preminule su 44 osobe, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 303 598 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 6486 preminulo, ukupno se oporavilo 281 059 osoba od toga 1908 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 31 195 osoba. Do danas je ukupno testirana 1 683 651 osoba, od toga 9 233 u posljednja 24 sata.

Zaključno s 15. travnjem utrošeno je 643 834 doza, a cijepljeno je 519 375 osoba. Prvom dozom cijepljene su 393 002 osobe, dok je drugom dozom cijepljeno 124 459 osobe. Za 1 914 osoba nema podataka kojom dozom su cijepljenje.

Ministarstvo o angažiranju dobavljača za platformu CijepiSe

10:57

Ministarstvo zdravstva je reagiralo na, kako navode, niz medijskih objava o netransparentnosti i pogodovanju određenim dobavljačima koji su angažirani u izradi platforme CijepiSe ocijenivši te napise tendencioznim.

– Tvrtke Ericsson Nikola Tesla, In2 i Cuspis angažirane su kroz postojeće ugovore za informacijske podsustave CEZIH-a potpisane po provedenim otvorenim postupcima javne nabave. Komponente platforme CijepiSe su naručene iz stavke adaptivnih sati u sklopu postojećih ugovora, navodi se u priopćenju.

Izvješća županijskih stožera 

U Gradu Zagrebu zabilježeno je 619 novih slučaja zaraze
U Primorsko-goranskoj županiji 323 novozaražena, 6 umrlih 
● U Zagrebačkoj županiji je 286 novozaraženih osoba
● U Osječko-baranjskoj županiji 143 novozaražena, 2 preminulih
U Zadarskoj županiji 142 su nova slučaja zaraze 
● U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježeno je 97 novih slučajeva
U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 50 novozraženih, jedan preminuli
U Požeško-slavonskoj županiji 41 je novooboljeli 
● U Koprivničko-križevačkoj županiji 24 su nova slučaja
U Sisačko-moslavačkoj županiji 19 je novooboljelih
● U Istarskoj županiji potvrđeno je 19 novozaraženih osoba

Jednoglasna odluka zagrebačkog stožera

09:52

Stožer civilne zaštite Grada Zagreba, na prijedlog Gradskog ureda za obrazovanje a sukladno epidemiološkoj situaciji u obrazovnom sustavu, donio je Zaključak o organizaciji nastave u osnovnim i srednjim školama na području Grada Zagreba u tjednu od 19. do 23. travnja 2021. Sukladno navedenom, nastava će se održavati po sljedećim modelima:

• za učenike od 1. do 8. razreda osnovnih škola, kao i za učenike završnih 4. razreda gimnazija i strukovnih škola te 5. razreda medicinskih škola nastava će se organizirati prema modelu A, odnosno uživo u školama;

• za učenike preostalih razreda srednjih škola nastava će se organizirati prema modelu C, odnosno na daljinu;
• u glazbenim školama individualna nastava instrumenta održavat će se prema modelu A za sve učenike.

Potrebna i treća doza

08:03

Izvršni direktor američke farmaceutske tvrtke Pfizer kazao je kako će ljudima najvjerojatnije trebati treća doza cjepiva protiv koronavirusa 6 do 12 mjeseci od cijepljenja, kao i docjepljivanje svake godine zbog pojave novih varijanti koronavirusa.

– Moramo vidjeti kakav će biti plan cijepljenja i kako ćemo to često trebati – to trebamo vidjeti. Iznimno je važno smanjiti broj ljudi koji se mogu zaraziti, rekao je Albert Bourla za CNBC dodajući da će varijante koronavirusa “igrati presudnu ulogu”. Znanstvenici u ovom tenutku ne znaju točno koliko dugo traje zaštita od cjepiva, a prva istraživanja pokazuju da je to razdoblje šest mjeseci.

Zagreb: Povratak u školske klupe

07:52

Odluka o modelu nastave je u domeni lokalnih stožera, u ovom slučaju grada Zagreba. Gradski ured za obrazovanje poslao je jučer prijedlog vezan uz model nastave u sljedećem tjednu, a u njemu je predviđeno da se u školske klupe vrate učenici od 5. do 8. razreda osnovne škole, rekao je Ivica Lovrić, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje grada Zagreba, gostujući u emisiji Hrvatskog radija “U mreži Prvog”.

Zaključci Znanstvenog vijeća

06:47

Nakon više od dva mjeseca sastao se Vladin Znanstveni savjet i zaključio da neće biti popuštanja epidemioloških mjera. U pojedinim lokalnim sredinama danas se očekuju odluke prema kojem će modelu učenici pratiti nastavu idućeg tjedna.

Izvor.hrt.hr

error: Content is protected !!