Njemačka je u prošloj godini za bh. državljane izdala 4.154 radne vize, dok je u istom periodu 2019. izdala 11.939 ovih viza, pokazuju podaci Ministarstva vanjskih poslova Njemačke. Ovi podaci pokazuju da je broj radnika koji su prošle godine otišli u Njemačku 70 posto manji nego što je to bilo prethodnih godina.

Kada je riječ o ostalim kategorijama viza, prošle godine nije bilo velikih odstupanja u odnosu na raniji period. Tako je, na primjer, broj izdatih viza za bh. državljane u kategoriji spajanja brakova iznosio 2.572, dok je 2019. godine taj broj iznosio 2.604. Prošle godine se u Njemačku odselilo 2.024 djece, a prethodne ih se odselilo 2.362. Na studije su prošle godine otišla 132 studenta, dok ih je 2019. na studije u Njemačku otišlo 187. Na učenje njemačkog jezika ove godine otišlo je 19 bh. državljana, a 2019. ih je otišlo 65 na ovoj kategoriji vize.

Inače, njemački mediji ovih dana pišu da su problemi u doseljavanju stranih radnika pandemija korona virusa, ograničenje kretanja i smanjena poslovna aktivnost uslijed korone. Upravo iz tih razloga, u Veleposlanstvu Njemačke u BiH su za “Nezavisne novine” rekli da se bh. građani i dalje ne mogu prijavljivati za dobivanje viza u sklopu Pravila za zapadni Balkan, iako je novo pravilo stupilo na snagu u siječnju ove godine. “Što se tiče Pravila za zapadni Balkan, nema novosti jer su ograničenja putovanja i dalje na snazi. Čim bude bilo novosti, informirat ćemo javnost putem internet stranice Veleposlanstva”, rekli su u Veleposlansvtu za “Nezavisne novine”.

Podsjećanja radi, Pravilo za zapadni Balkan prvi put je usvojeno 2015. godine s ciljem da nekvalificirana radna snaga sa zapadnog Balkana može dobiti radnu vizu u Njemačkoj pod uvjetom da nađe njemačkog poslodavca koji bi ih zaposlio i pod uvjetom da se na isto radno mjesto nije javio njemački državljanin ili državljanin EU. U Bundestagu Njemačke, koji je prije mjesec dana imao i raspravu o ukidanju pravila na zahtjev ekstremističke Alternative za Njemačku, na internet stranici su stavili objašnjenje Vlade Njemačke na pitanje postavljeno na aktualnom satu. U informaciji je navedeno da je broj izdatih viza za cijeli zapadni Balkan naglo opao u prošloj godini.

Naveli su da je prošle godine ukupno izdato 5.188 viza u sklopu ovog pravila za cijeli zapadni Balkan, a 2019. ih je izdato 27.259. Vlada Njemačke kao razlog za ovaj veliki pad navodi probleme u njemačkim konzularnim predstavništvima u regiji. “Iz predostrožnosti smo morali radi osnovne zaštite našeg osoblja i podnositelja zahtjeva uvesti mjere da, na primjer, ograničimo broj prisutnih osoba na šalterima, kao i u uredima odjeljenja za vize”, naglasili su oni. Zbog uvedenih mjera, kako je naglašeno, smanjen je kapacitet obrade zahtjeva za vize. “Također, zbog lokalnih pravila, poput zaključavanja, kao i broja novooboljelih među osobljem dio predstavništava u inostranstvu je ili djelomično ili potpuno zatvoren za vanjski promet, a vize se izdaju samo u hitnim slučajevima”, naglasili su u Vladi Njemačke.

Podsjetili su da se Pravilo za zapadni Balkan odnosi na državljane BiH, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Albanije i Kosova.

Izvor:nezavisne.com

error: Content is protected !!