U okviru operativne akcije „Štit 2021“ pripadnici Jedinice granične policije Trebinje u petak su spriječili krijumčarenje 26 750 kutija različitih vrsta cigareta na ulasku u Bosnu i Hercegovinu na Zajedničkom graničnom prijelazu Deleuša – Vraćenovići, izvijestili su iz Granične policije BiH.

Cigarete su otkrivene detaljnim pregledom teretnog motornog vozila marke „Man“ i priključnog vozila marke „Mol“, bh. nacionalnih oznaka, i uz pomoć specijalističke opreme, a bile su sakrivene u tovarnom dijelu vozila ispod rude “Boksit“. Rudu je iz pravca Crne Gore prevozio državljanin BiH, M.J. (1956.), i nije posjedovao dokumentaciju o porijeklu robe.

Zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno kazneno djelo „krijumčarenje“, o događaju su obaviješteni tužitelj Tužiteljstva BiH i sudija za prethodni postupak Suda BiH. Prema njihovim naredbama, M.J. je lišen slobode, a u blizini prijelaza Deleuša izvršen je pretres vozila u kojem su otkrivene cigarete bez akciznih markica.

Cigarete, čija se tržišna vrijednost procjenjuje 133 750 maraka i drugi dokazni materijali su privremeno oduzeti, a protiv M.J. bit će dostavljen izvještaj o počinjenom kaznenom djelu Tužiteljstvu BiH.

U tijeku provođenja aktivnosti koje su doprinijele otkrivanju i dokumentiranju ovog kaznenog djela, pripadnicima JGP Trebinje podršku su pružili službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH na spomenutom graničnom prijelazu.

U povodu ovog događaja, direktor Granične policije BiH Zoran Galić je pohvalio rad pripadnika JGP Trebinje koji unatoč teškim uvjetima rada u posljednje vrijeme postižu značajne rezultate u sprečavanju svih oblika kriminaliteta. 

Izvor:avaz.ba

error: Content is protected !!