Nove napetosti na relaciji Washington – Moskva. Nakon što je SAD uveo Rusiji novi paket sankcija optužujući je za umiješanost u američke izbore, predsjednik Joe Biden zauzeo se za de-eskalaciju odnosa i predložio susret s Putinom u Europi ovoga ljeta. Moskva je sankcije nazvala neprijateljskim činom i najavila recipročan odgovor. Čeka se i Putinov odgovor na Bidenov prijedlog.

Ruski lovac MiG-31 presreće američki izviđački zrakoplov u blizini ruske granice na pacifičkoj obali. Incidenti u zraku najbolje oslikavaju neprestanu napetost koja traje još od ukrajinske krize 2014. Biden kaže da je vodio iskren telefonski razgovor s Putinom.

– Rekao sam mu da ćemo uskoro odgovoriti odmjereno i proporcionalno jer smo zaključili da su se miješali u naše izbore, rekao je Joe Biden, predsjednik SAD-a.

Novim američkim sankcijama obuhvaćeno je 30-ak ruskih organizacija i pojedinaca, protjerano je i 10-ak ruskih diplomata. Rusiju će više zabrinuti to što je američkim financijskim institucijama zabranjeno kupovanje ruskih državnih obveznica u ruskoj valuti. Upozorenje Moskvi kakav bi Amerika mogla zadati udarac odluči li ići do kraja.

– Predsjedniku Putinu jasno sam rekao da smo mogli otići i korak dalje, ali odlučio sam da to neću učiniti, već sam odabrao proporcionalnost. Sjedinjene Države ne žele eskalaciju i sukob s Rusijom, nego stabilan i predvidiv odnos, naglašava Biden.

I Moskva tvrdi da želi smirivanje odnosa sa SAD-om. Najavila je recipročne mjere na sankcije, ali o njima će naknadno odlučiti ruski predsjednik.

– Ovo je sigurno neprijateljski i veoma nepromišljen korak. Odnosi Rusije i Sjedinjenih Država – dviju velikih sila – na mnogo načina određuju razinu globalne stabilnosti i sigurnosti, a ovaj korak vodi prema njihovu uništavanju, govori Sergej Nariškin, direktor Vanjske obavještajne službe Rusije.

Putin se još nije očitovao hoće li prihvatiti susret s Bidenom, koji ga je nedavno nazvao ubojicom.

– Bidenov prijedlog u mnogim se aspektima preklapa s prijedlogom koji je prije iznio predsjednik Putin. Trebat će vremena za analizu, a odgovor ćemo dati kad ruski predsjednik donese odluku, istaknuo je Dimitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja.

Odmjeravanje snaga traje i na europskom kopnu. SAD i NATO optužuju Rusiju za gomilanje vojske u blizini ukrajinske granice, Rusija uzvraća da oni grupiraju postrojbe uz njezinu granicu. Posljednji susret ruskog i američkog predsjednika, tada Putina i Trumpa, bio je u Finskoj 2018., ali odnosi u međuvremenu nisu napredovali. Upravo je Finska ponudila da opet bude domaćin američko-ruskog summita, a gostoprimstvo nudi i vojno neutralna Austrija.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!