Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u petak da je spreman sudjelovati u mirovnim pregovorima, koji bi uključivali ruskog predsjednika Vladimira Putina, kako bi se smirili odnosi nakon gomilanja ruskih vojnika uz granicu.

Volodimir Zelenski je tijekom posjeta Parizu rekao kako misli da su mirovni pregovori mogući.

Također je rekao da bi odvojeni sastanak američkog predsjednika Joea Bidena s predsjednikom Vladimirom Putinom mogao pomoći u rješavanju nekih pitanja, ali je dodao da ne bi trebalo biti značajnih razgovora o Ukrajini bez ukrajinskih predstavnika.

Prethodno se Zelenski sastao s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Želi da se dodatni pregovori održe u tzv. normandijskom formatu koji bi uključivao Putina.

– Odlučan sam da se nas četvero poveže, kazao je Zelenski novinarima.

-Pitanje sigurnosne situacije na istoku Ukrajine i prestanak okupacije naših teritorija, to su pitanja koja se rješavaju na sastancima N4 (Normandija), gdje četiri čelnika rješavaju pitanja, dodao je.

Zelenski traži diplomatsku podršku zapadnih saveznika u sukobu s Rusijom na istoku Ukrajine i zbog gomilanja ruskih snaga blizu ukrajinske istočne granice te na Krimu.

Kijev i Moskva međusobno se optužuju za intenziviranje sukoba u istočnoj Ukrajini

U sukobima između ukrajinskih snaga i proruskih separatista kojima pomaže Moskva poginulo je, od 2014., 14 tisuća ljudi, navodi Kijev.

U priopćenju nakon sastanka Francuska, Njemačka i Ukrajina zatražile su od Rusije da povuče svoje vojnike.

Kremlj je ranije objavio da se smanjio intenzitet sukoba na istoku Ukrajine, ali da pomno prati situaciju.

Zelenski također lobira za ubrzanje ukrajinskog pristupanja NATO-u, o čemu je razgovarao s Macronom.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!