Crnogorske zdravstvene vlasti odlučile su u petak, mjesec dana od uvođenja strogih epidemioloških mjera, vratiti život gotovo posve u normalu ukidanjem većine mjera ograničenja. 

Kako je priopćeno na konferenciji za medije od subote će biti ponovno dopušten rad ugostiteljskih objekata do 23 sata, a trgovine i komercijalne djelatnosti radit će do 22 sata, otvaraju se škole i vrtići te ustanove obrazovanja i kulture.

Također, ponovno se otvaraju fitness i tržni centri i kladionice.

Na snazi ostaje mjera policijskog sata od ponoći do 5 ujutro, zatim zabrana kretanja između općina vikendom te obaveza nošenja zaštitnih maski na otvorenom i zatvorenom.

Stroge epidemiološke mjere koje je Crna Gora uvela sredinom ožujka, a obuhvatile su i policijski sat od 21 do 5 ujutro, zabranu rada škola i vrtića, kretanja između općina, te zatvaranje dječjih igrališta i tržnih centara, dale su rezultate pa je za mjesec dana broj aktivnih slučajeva preplovljen pa je u petak u Crnoj Gori oko 3,5 tisuća zaraženih.

Naročito je primjetan pad broja oboljelih na dnevnoj razini koji je posljednjih dana pao ispod 200.

Usporedbe radi, u prva tri mjeseca godine u prosjeku je broj oboljelih na dnevnoj razini bio veći od 500, što je blizu 0,1 posto populacije te zemlje i prema tom parametru Crna Gora je bila među vodećim zemljama u svijetu.

Cijepljenje u Crnoj Gori počelo je 20. veljače doniranim cjepivima Sputnjik V, koju je Podgorici poslala Srbija, a u međuvremenu u tu zemlju stigla je donacija NR Kine od 30 tisuća doza Sinopharmovog cjepiva te 24 tisuće doza AstraZenece koju je Crna Gora dobila kroz Covax program.

Do kraja mjeseca crnogorske zdravstvene vlasti očekuju još 200 tisuća kineskog cjepiva te dolazak novih doza AstraZence kada će i početi proces masovnog cijepljenja.

Do sada je cjepivo primilo nešto preko osam posto crnogorske populacije. Od početka pandemije koronavirus je potvrđen kod više od 95 tisuća Crnogoraca ili u 15 posto populacije te zemlje.

Od posljedica zaraze koronavirusom preminulo je 1412 osoba.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!