Koronavirus ne posustaje diljem svijeta. Zaraženo je više od 140 milijuna ljudi, a broj umrlih premašio je tri milijuna. Jedna od najteže pogođenih zemalja je Brazil. 

U bolnicama je ponestalo lijekova za oboljele od COVID-a pa vlada hitno pokušava uvesti zalihe iz drugih država. Katastrofalno stanje u Brazilu, svaki se dan ruše rekordi u broju novozaraženih, a broj preminulih prešao je 361 tisuću. Zdravstveni sustav kao da više ne djeluje, svaka bolnica ima svoju politiku u zbrinjavanju i liječenju.

– Ovu pandemiju brazilska vlada kao da nije ozbiljno shvatila. Ljudi su očajni, žale zbog tolikih žrtava, traže pomoć za teško oboljele. A na nacionalnoj razini ne postoji nikakva koordinacija, nema pravoga odgovora. Kao da ne postoji pandemija, rekao je ravnatelj organizacije “Liječnici bez granica” Christos Christou.

I u Indiji novi neslavni rekord – gotovo 220 tisuća zaraženih samo u posljednja 24 sata. Iako su tamošnje vlasti tvrdile da sve drže pod kontrolom, vijesti s terena, nažalost – dramatične i upozorenje za sve. 

– Svjesni smo da vlada pandemija i da se virus opet širi velikom brzinom, ali zašto to ne znaju liječnici i medicinsko osoblje. Nema opreme, nema osoblja, nema lijekova, tko će pomoći oboljelima, pita se pacijentov rođak Mohammad Irfan.

Iako je stanje u Francuskoj općenito malo bolje – broj žrtava dosegnuo je psihološku granicu od sto tisuća, što je izazvalo šok u javnosti.

– Velik je to broj žrtava. Svi poznajemo nekoga tko je izgubio nekoga, i sve nas je iznenadila tolika smrtnost. Nadam se da će cjepivo prekinuti taj tragični niz, kazao je stanovnik Pariza Valentin Manzo.

A u Poljskoj veliki problemi u zdravstvu. Ta zemlja zbog egzodusa medicinskog osoblja na zapad ima najmanji broj liječnika po stanovniku. Liječnici na rubu snaga.

– Nema nas dovoljno, najbolje je da nas klonirate, istaknuo je anesteziolog Piotr Meryk.

U Njemačkoj ima dovoljno zdravstvenih djelatnika, ali nema dovoljno savezne kontrole u obuzdavanju pandemije – barem tako misli kancelarka Merkel, pa predlaže izmjenu zakona koja bi saveznoj vladi dala veće ovlasti. Što se pokrajinskim premijerima i ne sviđa previše. I za kraj vijest da se, unatoč svim prijeporima, i Angela Merkel danas cijepila AstraZenecinim cjepivom.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!