U svijetu je koronavirusom zaraženo više od 140 milijuna ljudi. Dobra vijest je da je nakon sedam uzastopnih tjedana prošli tjedan zabilježen pad broja novozaraženih. Najveće svjetsko žarište je Indija, dok u Europi i dalje prednjači Francuska.

Da građani imaju sve manje strpljenja čekati red na cijepljenje, pokazuju njemački turisti koji su se u Moskvi cijepili Sputnjikom V. Iako Njemačka vlastitu populaciju cijepi tri puta brže nego Rusija svoju, Moskva nudi cjepivo i strancima te ga prodaje diljem svijeta. Zbog toga mnogi Nijemci žele otići u Moskvu radi cijepljenja, a putovanje kombiniraju s odmorom ili kulturnim programima. 

– Shvatio sam da bih u Njemačkoj čeka na redovito cijepljenje pet do deset mjeseci. Stoga sam potražio druge mogućnosti. Jedna je bila Srbija, a druga je Rusija, rekao je njemački turist Uwe Keim. 

Britanija nema problema s nestašicom cjepiva, a trudnicama je preporučila da se cijepe Pfizerom ili Modernom jer postoji više podataka da su ta dva cjepiva za njih sigurna. Prije je bila preporuka da izbjegnu cijepljenje. 

– Dobili smo informacije iz SAD-a gdje se tim cjepivima masovno cijepe i trudnice. To znači da imamo pristup bazi podataka o sigurnosti za najmanje dva od tri cjepiva koja se koriste u Velikoj Britaniji, rekao je Adam Finn iz Odbora za cijepljenje i imunizaciju. 

Brazil je, pak, preporučio ženama da odgode trudnoću zbog straha od novih sojeva koronavirusa koji njih teže pogađaju. U najvećoj južnoameričkoj zemlji koronavirusom se svaki dan zarazi više od 70.000 ljudi, a dnevno umre preko 3.000. 

– Ako je moguće, malo odgodite trudnoću do boljeg vremena kako bi prošla bez problema, poručio je brazilski ministar Raphael Parente

Bivšem peruanskom predsjedniku Martinu Vizcarri zabranjeno je obavljanje javne dužnosti deset godina jer se cijepio prije reda. Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da nemaju svi ravnopravan pristup cjepivu. 

– Nepravedna raspodjela cjepiva nije samo moralni već i ekonomski i epidemiološki poraz. Što se virus više širi, imat ćemo više sojeva i globalni oporavak bit će sporiji, rekao je generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus. 

Izrael i dalje prednjači u cijepljenju. Prvu dozu primilo je više od 60% stanovnika, a broj novozaraženih u drastičnom je padu. Država Izrael jučer je evidentirala samo 34 nova slučaja koronavirusa, pa je tako i proslava neovisnosti održana bez ikakvih restrikcija.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!