Princ Filip, suprug britanske kraljice Elizabete II., pokopan je poslijepodne u kraljevskoj kripti dvorca Windsor. Zbog epidemioloških ograničenja, na pogrebu je bilo samo 30 uzvanika, uglavnom članova kraljevske obitelji. 

https://www.youtube.com/watch?v=Qtk9WRZ5Prg

Ceremonija, koja je održana u kapeli svetog Jurja u povijesnoj kraljevskoj rezidenciji zapadno od Londona, počela je procesijom u 15.40 sati po srednjoeuropskom vremenu. Povorka s lijesom zastala je kako bi se u 16 sati održala minuta šutnje u cijeloj kraljevini

Lijes je prevezen Land Roverom koji je princ sam dizajnirao. Iza su hodala njegova djeca i dvoje unuka, među njima i princ Charles te njegovi sinovi William i Harry. Kraljica je do kapelice svetog Jurja stigla automobilom na začelju kolone. 

Lijes je bio prekriven zastavom vojvode od Edinburgha čija su obilježja danski grb, grčki križ, edinburški dvorac i boje obitelji Mountbatten, a na njemu su postavljeni Filipova mornarička kapa i mač.

Povorku su predvodili članovi kraljičine garde, a slijedili su je visoki vojni dužnosnici.

Vojni glazbenici odsvirali su himnu nakon što je kraljica izašla iz dvorca. Kraljici je to bilo prvo službeno pojavljivanje u javnosti nakon što je objavila da je princ preminuo.

Svi gosti, uključujući kraljicu, koja će idući tjedan napuniti 95 godina, nosili su maske i poštovali fizičku distancu.

Kraljica je u kapeli sjedila sama, a prinčevi William i Harry jedan nasuprot drugome. Harryjeva supruga Meghan zbog trudnoće nije mogla doputovati iz SAD-a. 

Bio je to pogreb najvišeg člana kraljevske obitelji od pogreba kraljičine majke 2002. Zbog pandemije koronavirusa planovi za pogreb brzo su izmijenjeni, budući da vladine smjernice ograničavaju broj gostiju na samo 30. No Buckinghamska palača istaknula je uoči pogreba da će ceremonija odražavati cjeloživotnu povezanost princa Filipa s britanskom mornaricom.

– Odražavat će vojnu preciznost i mislim da će prije svega to biti proslava dobro proživljenog života, rekao je general Nick Carter.

– Mislim da će također pokazati koliko su ga oružane snage voljele i poštivale, rekao je za BBC.

Princ Filip, koji je u braku s kraljicom proveo 73 godine, umro je 9. travnja u dobi od 99 godina nakon što je u bolnici proveo mjesec dana zbog srčanih problema i infekcije.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!