Na području Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 883 obrađena testa kod 321 osobe potvrđena je covid infekcija, a 173 covid pozitivnih je na bolničkom liječenju, a 17 ih je na respiratoru. Šest je osoba preminulo, rekla je za Dnevnik novinarka HTV-a Mariola Milardović Perić. Zbog loše epidemiološke situacije županija je produljila mjere na još 2 tjedna. 

Prim.dr.sc. Ivo Ivić, predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split istaknuo je kako se radi o jako velikom broju hospitaliziranih.

– Ako pratimo trendove u zadnjih desetak dana mi smo stalno oko broja od 170-180 hospitaliziranih, dnevno primljenih oko 20 bolesnika, ali uspijevamo održavati i taj ritam otpusta. Međutim, objektivno, radi se o jako velikom broju hospitaliziranih. To zapravo znači da epidemija bukti, rekao je za Dnevnik HTV-a. 

Naglasio je kako se britanski soj virusa rapidno širi i pogađa mlađu populaciju. 

– Britanski soj je sada gotovo jedini koji sudjeluje u širenju, vrlo efikasno se širi i pogađa mlađu populaciju. Mi sada za ožujku imamo za deset godina nižu dob umrlih nego što je to bilo u siječnju kada ovaj soj virusa nije prevladavao. Prema tome, situacija ni na koji način nije dobra, naglasio je primarijus Ivić.

Upravo zbog te loše epidemiološke situacije produžene su za još dva tjedna strože epidemiološke mjere u županiji, no krizme i pričesti ostaju. Na pitanje je li to bila dobra odluka, Ivić je rekao kako sva okupljanja će održati intenzitet epidemije.

– Mišljenja sam da sve to treba svesti na najmanju moguću mjeru, te da sve ovakve proslave ne bi smjele izlaziti iz okvira majka, otac i djeca. Već stariji roditelji i šira obitelj će zasigurno doprinijeti širenju bolesti, naglasio je Ivić dodavši da mjere koje stožer donosi ne znače ništa ako ih se ljudi ne pridržavaju.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!