Italija bi mogla početi s postupnim otvaranjem restorana i škola od 26. travnja, objavio je danas šef vlade Mario Draghi. Izražavajući “oprezni optimizam”, Draghi je rekao da je njegova vlada odlučila preuzeti “uračunati rizik” i staviti ona područja Italije u kojima su epidemiološki podaci zadovoljavajući u žute zone u kojima će restrikcije biti blaže.

– Prioritet će biti dan vanjskim aktivnostima, rekao je Draghi, ali nije izravno naveo barove i restorane s terasama.

– Sve školske institucije otvorit će se u žutim i narančastim zonama, dodao je.

Plan postupnog otvaranja bazira se na dva temelja: održavanju fizičke distance i nošenju maski te ubrzavanju kampanje cijepljenja.

– Vjerojatnost da ćemo odustati je vrlo mala ako poštujemo pravila ponašanja, procijenio je Draghi, odgovarajući na pitanje je li moguća odgoda otvaranja.

Natuknuo je da će se uskoro i moći putovati između dviju regija ako su označene kao žute. Ova odluka vlade predstavlja ubrzavanje otvaranja u odnosu na ranije planove.

Ministar zdravlja Roberto Speranza naglasio je kako vlada planira otvoriti vanjske bazene 15. svibnja, teretane od 1. lipnja, a sajmove i izložbe od 1. srpnja.

U Italiji, prvoj europskoj zemlji koja je bila u velikoj mjeri pogođena pandemijom koronavirusa, umrlo je više od 115 tisuća ljudi.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!