Odnose Sjedinjenih Država i Rusije te situaciju u Ukrajini analizirao je u Dnevniku HTV-a dr. sc. Branimir Vidmarović sa Sveučilišta u Puli.

– Odnosi Amerike i Rusije unazad pet-šest godina su izrazito loši, zapravo tu nema ništa novo. Nove sankcije, koje je SAD uveo kao odgovor na masivni hakerski napad i pokušaj utjecaja na predsjedničke izbore, jesu oštrije, Rusija će recipročno odgovoriti, no s jedne strane imamo sankcije, s druge strane poziv na sastanak i razgovor, uvodno je komentirao Branimir Vidmarović.

– Američki predsjednik Joe Biden razgovara s pozicije moći i želi poslati poruku demokratima i republikancima da on nije Donald Trump, da se po svemu razlikuje od njega, da ne podilazi Putinu, da je dovoljno odlučan i spreman podići i druga pitanja na koja Trump nije obraćao pažnju, poput stanja unutarnje ruske agende, ali da je pri tome spreman ići i na kompromis, rekao je.

To je put koji za sad ne može dati dobre rezultate i teško da će se Vladimir Putin odazvati na takav sastanak, smatra Vidmarović.

Za sad nije izvjesno o čemu se može razgovarati jer je glavni problem riješen, to je produljenje sporazuma o ograničenju strateškog naoružanja.

Situaciju u Ukrajini iskorištavaju sve strane

Komentirajući činjenicu da je posljednjih tjedana Rusija premjestila tisuće vojnika na granice Ukrajine, što je najveće grupiranje ruske vojske od aneksije Krima 2014., Vidmarović smatra kako je to situacija koju iskorištavaju sve strane. 

Podsjetio je da je na liniji razgraničenja u Donbasu uvijek bilo sporova, a primirje je bilo potpisano tek u ljeto 2020. te je sada to krhko primirje počelo popuštati. S jedne strane ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski gubi domaću potporu, okrenuo se desno kako ne bi izgubio vlast i pokušava privući pažnju zapada, govori se o članstvu u NATO-u, s druge strane imamo suradnju i s Turskom, poput kupnje turskih dronova, tu je i velika vježba Defender-Europe, koja simulira obranu od Rusije, koja prolazi po Crnom moru.

Rusija na sve to odgovara obećanjem da će braniti interese ruskih građana u Donbasu ako se nešto desi i sada se “napuhava” sigurnosni mjehur, koji liči na financijski mjehur, povećava se cijena sigurnosti koja nije utemeljena u realnosti i svi vjeruju da je to sada vrlo bitno i to doista može prerasti u jedan malo veći konflikt u Donbasu, rekao je.

Smatra da je vrlo opasno što i zapad i Rusija tretiraju Ukrajinu kao jedno polje za okršaj, a ne kao suverenu državu gdje žive ljudi koji mogu poginuti, i zato to napuhavanje sigurnosnog mjehura nije dobro. Nadajmo se da će se ipak situacija smiriti i da će se nastaviti primjena sporazuma iz Minska, odnosno modifikacija tih sporazuma, kazao je Vidmarović.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!