Kako bi preživjela ožujak, četveročlana obitelj u BiH morala je izdvojiti 2.106 KM, što je za 118 maraka više nego u veljači. Pokazuju to podaci Saveza samostalnih sindikata (SSS) BiH, koji svakog mjeseca obračunava cijenu sindikalne potrošačke košarice a koju čine troškovi prehrane, stanovanja i komunalnih usluga, higijene, obrazovanja i kulture, odjeće i obuće, prijevoza i održavanja domaćinstva.

Istovremeno, upozoravaju iz SSSBiH, prosječna plaća isplaćena u FBiH za siječanj 2021. iznosila je 947 KM i za 46 KM je niža od one u prethodnom mjesecu!

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, potrošačke cijene u veljači 2021. godine više su za 0,5 posto. Najviše su poskupjeli hrana – za 0,9 posto, ali i bezalkoholna i alkoholna pića i duhan, cijene stanovanja, režijski troškovi, zdravstvo i prijevoz.

Predsjednik Udruženja Klub potrošača srednje Bosne iz Travnika Admir Arnautović kaže da se u praksi, iako je Vlada FBiH donijela odluku o ograničenju marži, a potrošači se ponadali da će se cijene vratiti barem na one od prije Nove godine, ništa nije desilo.

– Cijene pojedinih proizvoda su porasle i do 30 posto u posljednjih godinu, a radi se o osnovnim životnim namirnicama, poput ulja. I cijena “narodnog mesa”, odnosno piletine, porasla je za oko 20 posto. Proizvođači se pravdaju rastom cijena uvoznih repromaterijala i sirovina, ali to ne opravdava ovoliki rast cijena, posebno domaćih proizvoda – kaže Arnautović za Avaz.

Udruženja za zaštitu potrošača u RS tek nedavno su pokrenula zajedničku analitiku cijena, kaže Zoran Janković, generalni tajnik Udruženja za zaštitu potrošača “Reakcija” iz Banje Luke. Ne bez razloga, u fokusu su cijene goriva.

– Kod trgovaca je stvoren trend da svako povećanje cijena električne energije, nafte i naftnih derivata uzastopno prati i povećanje cijena osnovnih životnih namirnica, ali i drugih potrošačkih proizvoda i usluga. U travnju 2020. imali smo ogroman pad cijene barela na svjetskom tržištu i cijena goriva na našim benzinskim pumpama iznosila je od 1,50 do 1,60 KM po litru. Nažalost, u tom momentu nismo mogli osjetiti pad cijena osnovnih životnih namirnica, iako je postojala realna osnova – kaže Janković.

Ekonomski analitičar Igor Gavran smatra da je nedavna odluka Vlade FBiH, a kojom se ograničavaju marže pojedinih artikala, usvojena pod pritiskom Parlamenta FBiH te manjim dijelom medija i javnosti, ali je njen efekt drastično umanjen i prije primjene.

– Ograničenje marži na mali broj proizvoda, i to tek na nivo iz prethodne godine, bez ozbiljne analize jesu su li i te marže bile primjerene ili previsoke, sada je jedina mjera koju je vlast poduzela. Prekasno i premalo – kaže Gavran.

Izvor:avaz.ba

error: Content is protected !!