Odnijela je milijune života, unesrećila još više obitelji, do temelja uzdrmala ekonomiju, uništila poslove…, i što sve ne, a svi ćemo se složiti da je pandemija koronavirusa i onima koji kroz nju prolaze najmanje okrznuti, ako ništa drugo, promijenila živote, poglede na njega, ponašanje i uobičajene navike i prakse, te ih uskratila mnogih životnih radosti. Recimo, putovanja.

U neka zdravija vremena, planiralo se koliko će se odjeće moći natrpati u torbe, gdje će se spavati, kada će se krenuti na put…, a po izlasku iz kuće, trebalo je samo u džep strpati putovnice. No, danas, prije svega toga, treba „samo“ uredno složiti potvrde o cjeplkjenju, prebolovanom COVID-19, izvaditi pokoji PCR test, provjeriti što od svega toga treba za koju granicu i, eto ga – sve granice padaju, a svijet je spreman za osvajanje, piše Al Jazeera.

Pandemijske mjere zbog širenja korona virusa državne granice su pretvorile u utvrde, što je mnogima ili otežalo, ili onemogućilo bilo kakva međunarodna putovanja.

Na Balkanu, u zemljama nastalim raspadom Jugoslavije, uvjeti za prelazak granica mijenjali su se mnogo puta, pa i dan-danas mnogi u ne znanju kako ih uopće prijeći, i s kojim dokumentima kako bi dokazali da nisu hodajuće sjeme novog klastera.

No, ukoliko područje Balkana usporedimo s nekim drugim teritorijama svijeta, moglo bi se utvrditiu da prekogranična putovanja u ovom dijelu Europe, ipak nisu toliko komplicirana, te bi se, s izuzetkom Slovenije i Hrvatske, u kojima važe stroža pravila Europske unije i Schengena, kroz sve države moglo proći bez ikakvih pandemijskih dokumenata.

Kako to izgleda u praksi?

Uvidom u službene dokumente svih bivših jugoslovenskih država, jasno je da državljanima svih ostalih „naših“ zemalja najteže ući u Sloveniju i Hrvatsku, koje traže ili dokaze o cjepljenju ili svježe negativne PCR testove, ili dokaze o preboljelom COVID-19.

Ukoliko nemate ništa od toga, onda morate u samoizolaciju ili raditi test o svom trošku, te čekati rezultate, u karanteni.

Najliberalniji režim u regiji imaju Bosna i Hercegovina i Sjeverna Makedonija, u koje građani svih zemalja nastalih raspadom Jugoslavije mogu ući bez ikakvih epidemioloških restrikcija. Putovnica ili osobna iskaznica i to je sve, i za zdrave i za oboljele.

Srbija je otvorena za sve, osim za državljane Slovenije i Hrvatske, baš kao i Kosovo, koje se vodi principom reciprociteta, pa tako test traži samo od Slovenaca i Hrvata.

. Kada je riječ o tranzitu, sve zemlje u kojima su na snazi restriktivne mjere ulaska, dozvoljavaju slobodan prelazak preko svog teritorija. U Srbiji i Hrvatskoj moguće je boraviti maksimalno 12 sati od prelaska graničnog prijelaza, dok je ista mjera na snazi i u Sloveniji, koja je do prije nekoliko dana dozvoljavala svega šest sati za prolaz kroz zemlju.

No, treba naglasiti to da, za razliku od Hrvatske i Srbije, Slovenija za tranzit zahtijeva dokaz o krajnjem odredištu.

interaktivnoj karti Al Jazeere možete pogledati kakav je režim trenutno na snazi u svakoj državi na tlu bivše Jugoslavije prema državljanima ostalih zemalja. Naravno, ovdje je riječ o putnicima koji putuju bez posebnog razloga, dok u svakoj državi postoje i kategorije putovanja koja su oslobođena uobičajenog režima.

Izvor: Pogled.ba

error: Content is protected !!