Diljem svijeta utrka u cijepljenju. U SAD-u više od polovine populacije dobilo je barem jednu dozu cjepiva, a u rizičnoj skupini iznad 65 godina, njih čak 81 posto. Odluka o upotrebi cjepiva tvrtke “Johnson & Johnson”, koje osigurava zaštitu već nakon jedne doze, u Sjedinjenim Državama trebala bi biti poznata do kraja tjedna.


Malo više od polovine odrasle populacije Sjedinjenih Američkih Država primilo je jednu dozu cjepiva protiv koronavirusne bolesti, gotovo trećina odraslih dobila je obje doze.

Na dan se u Americi cijepi više od tri milijuna ljudi, uglavnom cjepivima Moderne i Pfizera, dok je uporaba Johnson&Johnsonova cjepiva nedavno obustavljena, nakon šest slučajeva cerebralne venske tromboze.

– Procjenjujem da ćemo ga i dalje koristiti u nekom obliku. Sumnjam da će samo otkazati njegovu upotrebu. Mislim da se to neće dogoditi, rekao je Anthony Fauci, glavni medicinski savjetnik predsjednika SAD-a.

Cjepivo Johnson&Johnsona osigurava zaštitu od zaraze već nakon jedne doze. O njegovoj upotrebi u SAD-u stručnjaci bi trebali odlučiti do kraja tjedna.

U Francuskoj je malo više od 12 milijuna ljudi dobilo barem jednu dozu cjepiva.

Posljednjih dana broj oboljelih od COVID-a na odjelima za intenzivnu skrb se smanjuje, pritisak popušta, ali treći val zaraze još uvelike opterećuje bolnički sustav u cijeloj zemlji.

– Obitelji pokušavamo ublažiti patnju kad iscrpimo sve mogućnosti skrbi za njihove voljene. To je jedna od osobitosti intenzivne skrbi. Posebno je teško kad u istome danu umru dva člana jedne obitelji, kaže Philippe Gouin, voditelj odjela intenzivne skrbi bolnice u Rouenu.

Nakon više od godinu dana prvi putnici iz Australije stigli su na Novi Zeland i neće morati u karantenu.

Novi Zeland otvorio je svoje granice za putnike iz Australije zahvaljujući tomu što su, uglavnom zbog strogih ograničenja, obje zemlje uspjele staviti pod kontrolu žarišta koronavirusa i održati nisku stopu zaraze.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!