Pandemija koronavirusa u našoj zemlji utjecala je na veće korištenje interneta. Tako je u prošloj godini za jedan posto povećan nivo pristupa u domaćinstvima. Prema podacima Agencije za statistiku, više od milijun i tristo tisuća osoba u Bosni i Hercegovini koristi internet svaki dan ili skoro svakog dana.

Godina pandemije donijela je brojne izazove i promjene, pa tako i korištenje interneta i modernih tehnologija. U Bosni i Hercegovini je povećan broj korisnika interneta. Među korisnicima u najvećem postotku su studenti i uposleni. Ali sve je više korisnika i starije životne dobi.

ANKETA

“Koristim ga najviše za čitanje uglavnom, manje za neko dopisivanje”;
“Za komunikaciju s partnerima s rodbinom, mailovi i tako”;
“Onoliko koliko nam treba, popratimo nešto na televiziji pa još nešto malo i na internetu.”

Rezultati istraživanja o upotrebi informacijskih i komunikacijskih tehnologija pokazali su da skoro 73 posto domaćinstava u Bosni i Hercegovini ima pristup internetu. Lakša i brža komunikacija, veća dostupnost informacija, online kupovina i društvene mreže navedeni su kao glavni razlozi korištenja interneta.

MIRSADA ADEMBEGOVIĆ, Agencija za statistiku BiH

“Za telefoniranje se najviše koristi internet, za slanje poruka preko Skypea, Messengera, WhatsAppa za čitanje internet portala, ali povećao se interes za internet bankarstvo, za plaćanje računa, ali i interes osoba koji naručuju ili kupuju usluge online.”

Većoj uporabi interneta kao sredstva komunikacije, svakako je pridonijela i pandemija koronavirusa, smatra psihologinja Mirela Hadžić. Prema njenom mišljenju, internet ima i svoje dobre strane, ali se u našem društvu koristi previše, što ostavlja negativne posljedice.

NERMINA HADŽIĆ, psihologinja

“Ono što ja uvijek napominjem, da negativnih utjecaja ima više, pogotovo kad su u pitanju djeca školske i predškolske dobi. Djeca imaju poteškoća u razvoju govora, sposobnosti, razvoju mišljenja. Starija djeca školske dobi imaju veće poteškoće kada je u pitanju zaključivanje i logičko mišljenje, sve informacije su dostupne odmah, a logičko zaključivanje nam je neophodno.”

Internet postaje sastavni dio naše svakodnevice. Budući da živimo u digitalnom dobu i pratimo razvoj modernih tehnologija, moramo ići u korak s vremenom. No, važno je naučiti ga korisno i racionalno koristiti, smatraju stručnjaci.

Izvor:BHRT

error: Content is protected !!