Organizacija koja se bavi procjenom i analizom putovnica Henley Passport Index objavila je ažurirani popis trenutno najmoćnijih putovnica svijeta, odnosno podatke o tome čiji državljani imaju najviše pogodnosti tijekom putovanja širom svijeta. Japan je i dalje država s najmoćnijom putovnicom na svijetu, a putovnica BiH se nalazi na 49. mjestu.

Ova pozicija podrazumijeva da državljani Bosne i Hercegovine imaju pristup u 117 država. Putovnica Srbije je 36. najvrijedniji na svijetu, pa je od država iz regije na trećem mjestu, iza slovenskog (11. na svijetu) i hrvatskog (16). Srpska putovnica ima mogućnost ulaska u 135 zemalja bez vize.

Od država iz regije, Sjeverna Makedonija je na 43. mjestu, na 44. je Crna Gora, prenose agencije.  Najvrednija putovnica na svijetu je japanska, čiji državljani mogu ući u 193 zemlje svijeta bez vize, zatim slijede singapurska (192), južnokorejska i njemačka (po 191), pa talijanska, finska i španjolska i luksemburška (190). Putovnica SAD je na sedmom mjestu, uz još četiri države i Amerikanci mogu da uđu u 187 zemalja svijeta.

Ruski građani mogu ući bez vize u 118. država i njihova putovnica je na 48. mjestu, a najslabije rangirana je afganistanska, koji ima slobodan ulaz u 26 zemalja.

Izvor:vecernji.ba

error: Content is protected !!