– Ima različitih susreta, onih uz kavu, na ulici, prirodi… Ali ništa čovjeka ne dotakne tako duboko i tako snažno kao susret riječi. Treba ljudima reći da dođu u sjemenište, jer ćemo se družiti i razgovarati, imat ćemo goste. Jednom riječju, susrest ćemo se, ovim riječima u prigodnom videu naša proslavljena atletičarka Blanka Vlašić (37) zajedno s fra Antom Vučkovićem pozivala je prije tri godine vjernike na biblijske susrete u Splitu.

Oni su se održavali na splitskom Nadbiskupijskom sjemeništu i dvorana je bila puna, od studenata i umirovljenika pa sve do najmlađih. Svi oni došli su svjedočiti Blankinoj riječi i pozorno je slušali. A jedna od naših najuspješnijih atletičarki koja je u veljači objavila da odlazi u sportsku mirovinu sada je otkrila i da je upisala fakultet i to teologiju i filozofiju.

– To je nešto što me zanima, nešto za moju dušu i gušt. Jer znam da me ne čeka karijera u toj brašni ali ću barem pročitati malo više knjiga na tu temu. Razmišljala sam o tome godinama. Fakultet me potiče da više čitam, budem usredotočena i skoncentrirana, rekla je Blanka u Podcast Inkubatoru osvrnuvši se i na prekid karijere.

– Otišla sam na misu i s osmijehom rekla da je gotovo, prisjetila se.

Blanka se vjeri posvetila 2013. kad joj se dogodila teška ozljeda zbog koje je morala operirati Ahilovu tetivu. Na tribini u crkvi svetog Ante u Ljubuškom u potresnom i emotivnom svjedočanstvu ispričala je kako je pala u veliku depresiju, nije mogla hodati ni trenirati, a volja za životom bila je toliko mala sve dok nije upoznala Gospodina.

Nakon što se ozljedila prijatelj joj je kazao da je na Poljudu zapalio svijeću pomolivši se za nju svetom Antu, dok joj se brat Marin u to vrijeme povjerio kako je pronašao smisao u vjeri i da se moli za nju. Na Blanku je taj razgovor toliko djelovao da je iduća tri dana samo plakala što je smatrala svojim pročišćenjem. Isplakala je, kako kaže, svoj prijašnji život, počela odlaziti na svete mise i duhovne obnove, a kad se pričestila ističe da se osjećala kao da lebdi.

Njezini vjerski istupi često su nailazili na različite komentare i kritike, osobito na društvenim mrežama, zbog čega je više od 50 hrvatskih sportaša svojedobno poslalo otvoreno pismo u kojem su izrazili svoju zabrinutost navodeći kako Blanka ima pravo na slobodu govora zajamčeno Ustavom.

PIŠE VINKO PAIĆ/slobodnadalmacija.hr

error: Content is protected !!