Na portalima koji se bave prodajom roba i usluga preko interneta pojavili su se novi prevaranti koji pokušavaju građanima skinuti novac s računa. Ovaj novi vid prevare za sada je najčešće primjećen na stranici olx.ba, a upravo su oni savjetovali građanima da budu oprezni prilikom kupovine i da ne daju svoje podatke. Jedan Banjolučanin ispričao je kako su ga nedavno pokušale prevariti nepoznate osobe, javlja Srpskainfo.

– Stavio sam jedan artikl da prodajem i ubrzo mi se javila jedna osoba. Malo mi je bilo čudno što je prvi kontakt bio preko WhatsAppa i s dosta čudnog broja, ali sam pokušao dogovoriti s njima da im prodam artikl – kaže sugovornik. Dodaje kako mu je ta osoba rekla da kupovinu želi obaviti putem Safe Deala na olx.ba.  

– Ranije sam nešto kupovao i prodavao preko spomenute stranice, ali nikada nisam čuo za taj način transfera. U poruci su mi rekli kako će mi uplatiti novac na račun, a zatim će kurir doći na moju adresu preuzeti robu – kaže on. Ističe kako je ubrzo nakon toga dobio još jednu poruku s istog broja u kojoj je pisalo da je novac uplaćen, te samo treba njegova potvrda i link stranice gdje sve treba potvrditi.

– Čim sam vidio link stranice posumnjao sam da je riječ o prevari. Zbog toga što je službeni link stranice olx.ba, a oni su me slali na adresu olx-ba. Kada sam kliknuo na link koji su poslali otvorila se nova stranica, gdje su tražili da unesem svoj broj računa, ime banke i slične podatke. Znao sam da nešto nije u redu i odlučio sam pozvati korisničku podršku stranice – priča Banjaločanin. Prema njegovim riječima, korisnička podrška olx.ba mu je rekla da oni nemaju taj vid kupovine te kako je riječ o mogućoj prevari, te su o tome i ranije obavijestili sve svoje klijente, privatnom porukom.  

– Na sreću, ja nisam nasjeo na ovu njihovu prevaru, ali je sve tako dobro urađeno i bojim se da ima građana koji su dali svoje podatke i ostali bez novca – poručio je ovaj sugovornik. Oko ovih problema sa olx.ba su također potvrdili kako je ovdje riječ o prevarama. Jasmin Marić, direktor sektora za razvoj poslovanja na spomenutom portalu, rekao je kako su svjesni globalnih i organiziranih napada s ciljem zloupotrebe brenda OLX u svrhu prevare korisnika.

– Napadači koriste sofisticirane metode, i to najčešće kontaktirajući naše korisnike izvan OLX platforme, što nam značajno otežava zaštitu korisnika i konkretnije djelovanje – kaže Marić. Dodaje kako način kojim se služe napadači je uvid u trenutno aktivne ponude na OLX i evidentiranje broja telefona prodavača.

– Nakon toga, napadači kontaktiraju trgovce putem Vibera, WhatsAppa ili drugih komunikacijskih platformi, glumeći zainteresiranog kupca. Pri tome im traže kartične podatke ili šalju link putem kojeg im trgovci trebaju uplatiti i doznačiti novac kako bi se realizirala trgovina. Takve stranice su često grafički i sadržajno vrlo slične izgledu OLX kako bi prevara bila jednostavnija. Važno je reći da OLX trenutno nema mogućnost kartičnih plaćanja roba i usluga već se većina transakcija vrši gotovinskim plaćanjem, putem kurirskih službi ili pri susretu kupca i prodavca – istaknuo je Marić. Glasnogovornik MUP Republike Srpske, Danica Gnjatović, ističe kako svake godine imaju dosta prijava da su građani prevareni preko interneta.  

– S obzirom da se kupovina u doba pandemije preselila u virtualno okruženje, Ministarstvo redovno poziva građane na pojačan oprez, posebno za datume u kojima se očekuje veći broj kupovina putem interneta, kao što su Dan zaljubljenih, Međunarodni dan žena, tijekom sniženja – „Black Friday“ i slično. Kao i kod svih kaznenih djela, i kod prevara putem interneta najbolja je prevencija. Neophodno je da građani stalno imaju na umu da postoje lažne internet stranice za kupovinu, lažne igre na sreću, lažne dobitničke kartice, email poruke koje promoviraju neki poseban dan, poziv u pomoć i mnogo drugih načina putem kojih mogu postati žrtva prevare – pojasnila je Gnjatoviće.

Dodaje kako prilikom pretraživanje interneta, kupovine i slično uvijek trebamo koristiti vlastiti pametni telefon, tablet ili računalo, odnosno nastojati izbjegavati sredstva koja koristi veliki broj ljudi. – Prilikom pristupanjainternet pretraživačima, kada kupujemo nešto putem interneta, osim opasnosti da ostanemo bez onovca, uvijek postoji opasnost od kompromitacije našeg identiteta. Naime, da bismo pristupili određenim internet stranicama, društvenim mrežama i slično, nerijetko moramo dostaviti određene osobne podatke kao što su ime i prezime, broj bankovnog računa, adresu i slično. Kompromitacija ovih podataka može imati dalekosežnije posljedice od gubitka određenog iznosa novca – upozorila je Danica Gnjatović.

Izvor:vecernji.ba

error: Content is protected !!