Do kraja svibnja mali i srednji poduzetnici u proizvođačkoj industriji mogu se javiti na poziv za nepovratne potpore u sklopu instrumenta REACT-EU. Minimalan iznos potpore je 500.000 kuna, a maksimalan 7,5 mil., najavila je ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Nataša Tramišak. 

– REACT-EU novi je instrument Europske unije, a vezan je za instrument nove generacije i dodatnu potporu jačanju otpornosti i bržeg oporavka gospodarstva u državama članicama Europske unije, rekla je ministrica Tramišak. Naglašava da su to nova sredstva koja je Hrvatska dobila na raspolaganje i isprogramirala dodatno Operativni program konkurentnost i kohezija za razdoblje do 2020. godine. 

– Poziv je namijenjen za poticanje konkurentnosti ulaganjima u zelenu i digitalnu tranziciju gospodarstva, prvenstveno malim i srednjim poduzetnicima u proizvođačkoj industriji, dodala je. 

Minimalan iznos nepovratne potpore je 500.000 kuna, a maksimalan 7,5 milijuna kuna. Vezano za integritet potpora, kaže, riječ je o maksimalno 45% potpora za male poduzetnike prema aktualnoj karti regionalnih potpora u Republici Hrvatskoj. 

Sve proizvođačke djelatnosti mogu se javiti na poziv 

Poticat će se ulaganja u nove poslovne jedinice, proširenje proizvodnje, potpuna transformacija proizvodnje ili pak pokretanje novog proizvoda. Time su obuhvaćene sve proizvođačke djelatnosti i ograničenja nema. Ministrica Tramišak naglašava da svi koji se bave proizvodnjom, mogu se javiti na ovaj poziv. Očekuje veliki odaziv i ponavlja da su sredstva izdašna. 

– Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja nadležno je za raspisivanje poziva. Bit će otvoren ovaj tjedan, a prijave se zaprimaju do kraja svibnja, dodala je. 

Odgovarajući na pitanje što je s informacijsko-komunikacijskim sektorom, ministrica je rekla da će informacijsko-komunikacijske tehnologije čekati novi poziv.

– Informacijsko-komunikacijske tehnologije svakako su jedan od fokusa Vlade RH i novi pozivi koji će biti kreirani bit će i za taj sektor. Treba spomenuti da je u proteklom razdoblju bila zastupljena informacijsko-komunikacijska tehnologija. Od 29 poziva za poduzetnike, oni su se mogli prijaviti na 24. Za proizvodnju to nije slučaj i to je upravo razlog zašto ova prva sredstva EU koristimo da bismo jačali i potakli proizvodnju u RH, dodaje.

Velika poduzeća ne prijavljuju se na ovaj poziv

Kada je riječ o velikim poduzećima u kontekstu regulative EK, za REACT-EU oni nisu mogući prijavitelji, jer je poziv namijenjen malim i srednjim poduzetnicima. Velike tvrtke su nedavno imale mogućnost prijave na natječaje poput istraživanja i inovacija, a to će moći i u novom programskom razdoblju 2021-2027. Vjerujemo da će krajem ove godine i za velike tvrtke biti spremni pozivi, rekla je ministrica.

Objasnila je i da mikropoduzetnici nemaju mogućnosti koristiti veća bespovratna sredstva. Za njih postoje nove alokacije iz REACT-EU-a. U raspisu poziva upravo za njih, mikro i male poduzetnike, potpore će biti od 50.000 do 300.000 kuna.

– Taj poziv smo planirali raspisati paralelno s ovim pozivom za proizvodnju, ali još uvijek čekamo alokaciju sredstava za 2022. od strane Europske komisije. Sve ovisi o tome kako se procesi odvijaju unutar Europske komisije i kako se doznačuju nova sredstva prema državama članicama tako mi s njima možemo raspolagati, dodaje. 

Ponavlja da je poziv za male i srednje poduzetnike otvoren do kraja svibnja ove godine i da će sve potrebno za prijavu vidjeti u uputama za prijavitelje.

– Određena dokumentacija je potrebna, ali ako nemaju neku dogradnju ili izgradnju nekog proizvodnog kapaciteta, ona je zapravo vrlo jednostavna. Ako se radi samo o opremanju onda će to navesti u prijavnom obrascu i u svom poslovnom planu. No ako se radi o izgradnji ili dogradnji određene zgrade tada prema važećim zakonima RH moraju imati svu potrebnu dokumentaciju za to. Međutim, već smo prilikom komentara i konzultacija s poduzetnicima spremni popustiti u smislu ako je projekt spreman a još nije dobio građevinsku dozvolu, može je ishodovati i nakon što se prijavio na poziv. Maksimalno ćemo izaći u susret poduzetnicima, istaknula je ministrica. 

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!