U nedjelju je radikalna probošnjačka i proislamistička organizacija koja sebe naziva “Vjera Narod Država” održala prosvjed ispred zgrade slovenskog Veleposlanstva u Sarajevu koji prethodno nije bio javno najavljen niti prijavljen nadležnima. Skupina „nabrijanih“ muškaraca koji su nosili zastave Republike BiH i zastave s islamskim simbolima uzvikivala je „Bosna, Bosna“ te „Tekbir“ u kombinaciji s „Allahu Akbar“, piše Hrvatski Medijski Servis.

Oni su prosvjedovali zbog navodnog non papera, odnosno navodnog neslužbenog dokumenta kojega nitko nije vidio (objavio ga je slovenski portal Necenzurisano.si) u kojem se navodi mogućnost raspada BiH. Dokument je taj medij povezao sa slovenskim premijerom Janezom Janšom, iako je on izričito negirao autorstvo.

Tim povodom se oglasio osnivač ovog “pokreta” Sanin Musa.

“Jučerašnji dan, obilježavanje Dana Armije RBiH i prosvjed pred slovenskim veleposlanstvom mnogim je ljudima, Bošnjacima prvenstveno, dao nadu i probudio ponos. I meni se osobno vratila nada u ovaj narod. S druge strane, bilo je i onih koji su osudili ovakve nastupe”, napisao je Musa.

U videu sa spomenutog prosvjeda, koji je objavljen na Facebook stranici Političkog pokreta “Vjera Narod Država” vidi se da ispred zgrade slovenskog Veleposlanstva u Sarajevu nije bio niti jedan policijski službenik Ravnateljstva za koordinaciju policijskih tijela BiH tako da se radi o prvorazrednom diplomatskom skandalu.

Teoretski, prosvjednici su vrlo lako mogli ušetati u zgradu i uzeti taoce.

Ovdje se radi o teškom propustu ravnatelja te policijske agencije Mirsada Vilića.

Pitamo se i znači li to da i ubuduće zgrade stranih veleposlanstava neće imati propisano osiguranje na koje se BiH obvezala prihvaćanjem Bečke konvencije o diplomatskim odnosima, kada neformalne i agresivne skupine budu nezadovoljne politikama tih zemalja.

Ovu problematiku posebno tretira Bečka konvencija o diplomatskim odnosima koja je usvojena 1961. godine a koju je i Bosna i Hercegovina supotpisala te ju je dužna primjenjivati.

Tako članak 22., stavak 1 Bečke konvencije kaže da su prostorije diplomatske misije nepovredive. Također, države primateljice ne smiju u njih ući, osim uz pristanak šefa misije.

Posebno je značajan stavak 2. spomenutog članka ove Konvencije koji govori da je država primateljica posebno obvezana na poduzimanje svih potrebnih mjera kako bi spriječila da prostorije misije budu nasilno zaposjednute ili oštećene, te narušen mir ili povrijeđeno dostojanstvo misije što u ovom slučaju nikako nije ispoštovano, a za ovo pitanje je nadležno spomenuto Ravnateljstvo za koordinaciju policijskih tijela.

Izvor: HMS

error: Content is protected !!