Prof. dr. sc. Goran Bandov sa Sveučilišta u Zagrebu rekao je jutros u HTV-ovoj emisiji Studio 4, komentirajući navodni non-paper o podjeli BiH, kako se o prekrajanju granica nigdje ne razgovara te da je to isključivo tema za predizbornu kampanju.


Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sastaje se tijekom jutra Brdu kod Kranja sa slovenskim i talijanskim kolegom Anžeom Logarom i Luigijem di Maiom. Bandov je rekao da se kao ključna tema nameće pitanje odnosa u Jadranu: Italija i Hrvatska naumile su proglasiti svoj gospodarski pojas, koji je izrazito bitan za obje zemlje. Rekao je kako je IGP značajno naprednija mjera nego ZERP, koji je Hrvatska imala prije.

Bandov je rekao kako će se tema navodnog non-paper dokumenta u kojemu se zagovara podjela BiH sigurno otvoriti na bilateralnim sastancima.

– Vjerujem da neće uzeti previše vremena niti slovenskom niti hrvatskom ministru jer mi se čini da imaju zajednički stav, a to je: BiH kao takva jest stabilna, jest ona kakvu je mi želimo, europska. Prekrajanja granica, što se tiče Hrvatske i Slovenije, pričamo o državnoj službenoj politici, zapravo nema, i to se neće događati. Italija je tu ipak malo sa strane, ona još nije imala nikakav stav oko toga, ali zapravo ni ne očekujem da će ga imati, rekao je Bandov.

Bandov je rekao kako su pitanja nacionalizma, rata i prekrajanja granica fenomenalna pitanja za dobivanje podrške određenog dijela birača.

– To su emocionalna i bolna pitanja. Možete u BiH osjetiti kao da su izbori sutra, a ne iduće godine. Ova će se tema sigurno nametnuti kao predizborna u BiH, rekao je Bandov.

Rekao je kako je papir za koji uopće ne znamo postoji li značajno uzburkao javnost te da mu se čini da je to upravo i bio cilj.

– Nitko ne razgovara o prekrajanju granica. Nema prekrajanja granica. To je nepostojeća tema. Uopće se ne događa. ‘Ajmo ovako direktno: prekrajati bilo koju granicu u Europi možete isključivo uz suglasnost zapadnih sila. Zapadne sile o tome uopće ne razgovaraju. Nikom to nije palo na pamet, nitko to nigdje ne spominje. To je stvar koja se jednostavno ne može dogoditi. Ona se može dogoditi u nekom drugom momentu, ali sada o tome nitko ne razgovara, poručio je Bandov.

Dodao je kako se radi o temi isključivo za predizbornu kampanju, ali i kako ima osjećaj da su neki akteri vrlo zagrizli za tu temu te da je očito namjeravaju gurati cijelu godinu.

– Rat sigurno nije interes niti jednog jedinog građanina, kako BiH, tako Hrvatske ili bilo koje države na svijetu, poručio je Bandov, naglasivši kako je interes Hrvatske da BiH bude stabilna, potpuna i europska država.

Bandov je rekao i kako je ključno pitanje tko stoji iza portala koji je objavio navodni dokument.

Smatra da građani razumiju da se zapravo ništa ne događa i da se radi o političkim kampanjama.

– U ovom momentu možemo biti radosni što su građani BiH na neki način oguglali na te priče, rekao je Bandov.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!