Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak ocijenio je u srijedu da je Hrvatska na vrhuncu trećeg vala epidemije, no očekuje da će broj oboljelih jenjavati ako će se stanovništvo držati epidemioloških mjera.

“Mi smo na vrhuncu trećeg vala, brojke su nam velike”, izjavio je Capak novinarima nakon sastanka sa čelnicima županijskih zavoda u Ministarstvu zdravstva.

Komentirajući aktualnu epidemiološku situaciju, Capak je kazao da je najveći broj zaraženih na tjednoj razini u pravilu srijedom i četvrtkom, jer se tada testira najveći broj ljudi. 

“Udio pozitivnih u broju testiranih govori da epidemija još uvijek traje i bukti, no trebamo se držati mjera i situacija će jenjavati”, poručio je.

”Imamo strategiju da se mjere donose na županijskim razinama, ako brojke skoče donosit će se i na nacionalnoj razini. U ovom trenutku dali smo povjerenje županijskim razinama”, rekao je Capak.

Capak je sudjelovao na sastanku s koordinatorima županija uoči dolaska većih količina cjepiva, koje se očekuju u svibnju i lipnju. Istaknuo je da se treba dobro pripremiti kako bi se cjepivo trošilo kontinuirano kako dolazi. 

Komentirajući jučerašnje gužve na Zagrebačkom velesajmu, rekao je da su se gužve stvarale samo ispred, ali ne i unutar Velesajma. 

Unatoč tome, Capak smatra kako je situacija bila jako dobra. “Cijepljen je jako veliki broj ljudi, mnogi su se pohvalili da nisu dugo čekali”, kazao je.

Danas je drugačija organizacija, više je covid redara, tako da više neće biti takvih gužvi, ustvrdio je Capak.

Europska agencija za lijekove (EMA) jučer je objavila mišljenje o cjepivu Johnson&Johnson, koje je vrlo slično onome za cjepivo AstraZeneca. Capak kaže da je Hrvatska zaprimila 7150 doza tog cjepiva i čeka dostavu preostale dokumentacije. 

“Nakon mišljenja EMA-e čekamo njihovu reakciju, kada dođu potrebni papiri počet ćemo sa cijepljenjem”, kazao je Capak. 

”S ministrom Berošem imam izvrsnu suradnju”, rekao je odgovarajući na pitanje o mogućem opozivu Beroša koji pokreće oporba.

Izvor: Pogled.ba

error: Content is protected !!