Borba s koronavirusom i dalje traje. Dok europske zemlje počinju bilježiti koristi od mjera i cijepljenja, u nekim dijelovima svijeta zdravstveni su sustavi pred kolapsom. U Indiji, sa stotinama tisuća novozaraženih, nikad teža situacija.

Indija je veliko žarište, zaraza se ubrzano širi, a cijepljenje je ni približno ne sustiže. U 24 sata prijavljeno je više od dvije tisuće umrlih, uz gotovo 300.000 novozaraženih. Tradicija većine stanovništva je kremiranje pokojnika, no krematoriji su preopterećeni. Zbog preopterećenosti krematorija na sjeveru Indije, lomače s tijelima postavljene su na otvorenom, uz obale rijeka, u naseljima.

Goleme su i ekonomske i socijalne posljedice, velik je broj nadničara, plaćeni su po radnom danu, a u veća mjesta došli su iz unutrašnjosti. Najava zabrane kretanja onemogućava im rad i najavljuje siromaštvo. Ljudi zato putuju kući.

– Čak i ako ne nađem posao u svom mjestu, barem neću morati plaćati smještaj. Pritom ću imati i pravi obrok svaki dan. A možemo i uzgajati voće i povrće, kaže Kamlesh, nadničar u Puneu.

Crni rekordi ruše se i na južnoameričkom kontinentu, u Kolumbiji je zabilježno 429 mrtvih, najviše do sada u jednom danu. Gotovo je 17 tisuća novooboljelih. Mnoge bolnice nemaju više slobodnih kreveta na intenzivnoj njezi, tako i Elkin Gallego u Medellinu čeka smještaj za bolesnu suprugu. Bespomoćan je, kaže.

Zdravstveni dužnosnici priznaju da u skladištima nema nijedne doze cjepiva ni Sinovaca ni AstraZenece.

Europa bilježi korist od mjera i cijepljenja

Europske zemlje pak napokon bilježe koristi od provođenja mjera i polaganog cijepljenja. Grčka je najavila da nastavlja s planom da se otvori za turiste od 14-og svibnja.

Turisti mogu tada početi dolaziti – uz dokaz o cijepljenju ili negativan test na koronavirus. No, to ne znači da se ukidaju mjere, jer kafići i restorani ostaju zatvoreni, a i kretanje ograničeno.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!