Stalni kamp za smještaj migranata u selu Lipa kod Bihaća trebao biti biti dovršen u iduća tri mjeseca, najavio je u srijedu ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić.

On je zajedno s dužnosnicima Međunarodne organizacije za migracije (IOM) i veleposlanicom Austrije u BiH Urlike Hartmann tijekom dana posjetio lokalitet sadašnjeg šatorskog naselja u Lipi, u kojemu u improviziranom smještaju boravi nekoliko stotina ilegalnih migranata koji su ranije tamo izmješteni iz Bihaća, što je bio zahtjev lokalnih vlasti.

Cikotić je novinarima kazao kako radovi na opremanju kampa u Lipi teku očekivanom dinamikom te vjeruje kako će do ljeta tamo biti moguće osigurati smještaj za oko 1500 osoba.

Migranti bi tamo, umjesto u šatorima kako je to sada slučaj, trebali boraviti u stambenim kontejnerima.

“Očekujemo više konkretnog rada i koordinacije”, kazao je Cikotić.

Eugenio Ambrosi, pomoćnik glavnog tajnika IOM-a, kazao je kako u toj organizaciji koja vodi migrantske kampove u BiH sada očekuju uspostavu učinkovitog sustava koordinacije između lokalnih vlasti i međunarodnih organizacija.

“Mi ćemo u tome i dalje biti partneri”, kazao je Ambrosi, dok je austrijska veleposlanica Hartmann najavila nastavak financijske potpore njene zemlje BiH u suočavanju s migrantskom krizom.

U BiH, prema procjenama policijskih agencija, trenutačno boravi između šest i sedam tisuća ilegalnih migranata, od kojih je oko 4500 u prihvatnim centrima kod Sarajeva te na području Unsko-sanske županije. Vlasti u gradovima te županije inzistiraju da se migrante prestane smještati unutar urbanih zona te traže da ih se raspoređuje i u drugim dijelovima BiH.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!