Sigurno ste koji put ostali bez kruha u nedjelju prije večere. Ovi uštipci donose vam okus doručka kod bake kad ste bili mali jer baki nikad nije bilo teško za svoje unuke stvoriti nešto fino iz ničega. Prije nutelle i kupovanja kinder pinguia bake su pekle uštipke za doručak koje smo jeli s domaćim pekmezom ili domaćim ajvarom. Danas nitko ne želi onih milijun kalorija iz prženog ulja i svi smo se već odvikli od tog okusa. Osim toga kod prženja u ulju puno je važnije pogoditi točnu gustoću tijesta kako se uštipci ne bi napili ulja. Zato vam donosimo recept za uštipke iz pećnice s kojima nema greške.

Sastojke sigurno imate kod kuće, a uštipci su gotovi za čas, navodi Frendica.hr.

Sastojci:

1 jaje

250 gr brašna

2 dl jogurta ili kefira

1 prašak za pecivo

sol

Priprema:

Umutite jaje i jogurt u jednoj zdjelici i u drugoj posudi izmiješajte dobro brašno, prašak za pecivo i sol. Sjedinite mokre i suhe sastojke vilicom dok se ne stvori homogena smjesa, a zatim nastaviti mijesiti rukama. Prema potrebi dodajte još malo jogurta ili brašna. Kad dobijete mekano tijesto koje se još lagano lijepi za ruke oblikujte kuglu i prebacite ga na pobrašnjenu podlogu ili papir za pečenje.

Još malo mijesite na podlozi tehnikom preklopi i pritisni, a zatim pobrašnite valjak i razvaljajte tijesto do otprilike pola cm debljine. Uštipci će se prilikom pečenja podići i bit će debeli i mekani, baš kako treba.

Uključite pećnicu na 220 stupnjeva i dok se pećnica grije izrežite uštipke čašom čiji ste rub utisnuli u ulje ili brašno kako bi se uštipci lakše odvajali. Složite ih na protvan i pecite desetak minuta ili dok ne porumene. Uživajte u toplom doručku ili večeri s mirisom nostalgije.

Ako klincima date da valjaju i izrezuju biti će vjerojatno u obliku cvjetića i neravni poput mojih, ali ništa manje ukusni.

Izvor: narod.hr

error: Content is protected !!