Na današnji dan 2016. godine preminuo je jedan o najutjecajnijih glazbenika svih vremena i ostavio fanove u šoku i suzama. Prince je svijet napustio u 57. godini, a nekoliko je tjedana prije smrti patio od teškog oblika gripe.

Glazbena legenda, punog imena Prince Roger Nelson, pronađen je mrtav 21. travnja 2016. u liftu svoje kuće u Presley Parku, a 2018. godine obdukcijski izvještaj je pokazao kako je u trenutku smrti imao smrtonosnu dozu fentalina u krvi.

Posljednji put je pred publiku izašao 16. travnja 2016. u Atlanti.

Pričekajte par dana prije nego što se počnete moliti za mene, proročki je rekao tada. Nekoliko nastupa prije toga odgodio je zbog zdravstvenih problema, no silno je želio nastupiti u Atlanti. Avion kojim je odletio hitno je sletio kako bi Princea zbrinuli u bolnici, iz koje je pušten nakon nekoliko sati.

Velika zvijezda postao je nakon što je 1982. godine objavio album “1999”. Tijekom karijere prodao je više od 100 milijuna ploča, a dobitnik je Oscara u kategoriji “Best Original Score” za Purple Rain 1985. godine, sedam Grammyja i jednog Zlatnog globusa.

Album “Purple rain” koji je objavljen 1984. godine, smatra se jednim od najboljih albuma svih vremena.

Njegovim glazebnim izričajem dominirali su pop, R&B, funk i soul, s primjesama drugih stilova (new wave, rock, blues, jazz i hip-hop). Napisao je preko tisuću pjesama što za sebe, što za druge glazbenike. Godine 2004. uvršten je u Rock and Roll Hall of Fame, a Rolling Stone ga je na listi 100 najboljih umjetnika svih vremena uvrstio na 27. mjesto.

Osim po svojim hitovima, a bio je i veliki miljenik žena. Koliko ih je imao, nitko ne zna, ali je poznato da je bio s njih 23, a među njima su Madonna, Kim Basinger, Carmen Electra, a njegova prva supruga bila je američka plesačica, glumica i pjevačica Mayte Garcia s kojom se vjenčao na Valentinovo 1996. godine.

Dobili su sina, ali je dječak Amiir (što na arapskom znači “princ”) preminuo nakon tjedan dana jer je rođen s Pfeifferovim sindromom tipa 2. Tragedija koja ih je pogodila uništila je njihov odnos, a na glazbeniku je ostavila neizbrisiv trag. Razišli su se na treću godišnjicu braka, a razveli 2000. godine, piše Tportal.

Nakon spora s diskografskom kućom promijenio pogled na svijet i povukao se iz javnosti. Uz povremene koncerte i turneje, strogo je čuvao svoju privatnost. Njegov posljednji album “HITnRUN Phase Two” objavljen je 2015. godine.

Izvor: Jabuka.tv | Foto: Profimedia

error: Content is protected !!