Šest preostalih klubova nogometne Superlige poručilo je tijekom noći kako će nastaviti s planiranim organiziranjem natjecanja bogatih momčadi bez obzira na istupanje šest engleskih klubova.

– Unatoč objavi istupanja engleskih klubova, na što su bili prisiljeni pod pritiskom koji je nad njima izvršen, mi smo uvjereni da je naš prijedlog potpuno u skladu sa zakonom i normativom Europske unije što je danas potvrđeno sudskom odlukom (u Madridu) koja štiti Superligu, navedeno je u zajedničkom priopćenju Real Madrida, Atletica, Barcelone, Juventusa, Milana i Intera.

– S obzirom na aktualnu situaciju, razmislit ćemo o najadekvatnijim koracima kako bismo prilagodili ovaj naš projekt, uvijek imajući na umu cilj da navijačima ponudimo najbolje moguće iskustvo te potenciramo isplate solidarnosti čitavoj nogometnoj zajednici, dodali su u priopćenju.

U utorak navečer su engleski klubovi Manchester City, Manchester United, Arsenal, Liverpool, Tottenham i Chelsea priopćili kako se povlače iz Superlige, projekta objavljenog javno u nedjelju. Dvanaest bogatih europskih klubova najavilo je osnivanje vlastite lige od 20 klubova “koja bi počela što je ranije moguće”.

Najava je izazvala protivljenje europske i svjetske krovne organizacije UEFA-e i FIFA-e. UEFA je zatim predstavila novi format Lige prvaka od 2024. godine koji bi išao na ruku bogatijim klubovima, no koji nije radikalan poput Superlige.

– Europska Superliga je uvjerena da se aktualni ‘status quo’ u europskom nogometu treba promijeniti. Predlažemo novo europsko natjecanje jer postojeći sustav ne funkcionira, priopćila je Superliga čiji je predsjednik Florentino Perez, čelni čovjek Real Madrida.

– Cilj našeg prijedloga je dopustiti sportu da evoluira tako da generira prihode i stabilnost čitavoj nogometnoj piramidi, i tako pomogne nadići financijske poteškoće s kojima se suočava čitava nogometna zajednica zbog pandemije koronavirusa. Također bi odredili i solidarne isplate, osjetno veće, svim sudionicima nogometa, stoji u priopćenju.

Priopćenje je objavljeno nakon videokonferencijskog sastanka šest preostalih klubova, a nakon istupanja engleskih klubova.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!