Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević sudjelovala na sastanku veleposlanika u BiH koji je organiziralo izaslanstvo Europske unije u BiH.

Na početku sastanka Johann Sattler je u uvodnoj riječi uputio čestitke ministrici Gudeljević na brzom reagiranju u vezi s potpisivanjem nedavnog ugovora s Austrijom kako bi BiH u najkraćem roku dobila cjepiva iz EU mehanizma. Zahvalio je i na svim ostalim aktivnostima koje se odnose na nabavu cjepiva te dodao da će EU uvijek biti uz Ministarstvo i napore koje ministrica Gudeljević ulaže kako bi stanovnici BiH bili opskrbljeni cjepivima.

Sedam institucija kulture

U detaljnom ekspozeu, ministrica Gudeljević je prezentirala nekoliko područja koja su u nadležnosti Ministarstva.

Izlaganje je podijelila u nekoliko segmenata: obrazovanje, znanost, kultura i zdravstvo. Govoreći o obrazovanju istaknula je međunarodna istraživanja PISA i TIMSS te objasnila poteškoće, ali i pozitivne pomake u visokom obrazovanju.

“Jučer sam imala sastanak s ministricom prosvjete RS na kojem je izražena dobra volja za nastavak sudjelovanja u PISA istraživanju, na način na koji je to Ministarstvo civilnih poslova u proteklom razdoblju iniciralo – jasna i nedvosmislena vidljivost svih subjekata”, kazala je ministarica.

Najavila je i izbor novih državnih koordinatora za znanstveni program Horizon Europe, te još dva veoma značajna internacionalna znanstvena projekta: COST i EUREKA. Naglasila je da će nit vodilja za izbor novih državnih predstavnika biti transparentnost i uključenost svih sveučilišta u BiH.

Izlažući argumente o kulturi naglasila je da je kultura u nadležnosti entiteta i županija te često ponavljano pitanje statusa tzv. „sedam institucija kulture“ ne može riješiti Ministarstvo civilnih poslova, no uvijek kroz godišnju dodjelu grantova može dati potporu ovim institucijama.

I konačno poseban naglasak je stavljen na borbu protiv pandemije Covid 19.

Podsjetila je da je BiH prva potpisala ugovor s COVAX mehanizmom, prva potpisala ugovor s Austrijom za nabavu EU cjepiva, a što je izravna nadležnost Ministarstva te dodala da su sve donacije cjepiva ali i ostalih zdravstvenih protumjera išle preko Ministarstva čiji sektor za zdravstvo danonoćno radi kako bi nimalo jednostavne administrativno pravne obveze države bile u najkraćem roku okončane.

380.000 doza cjepiva iz Republike Poljske

Govoreći o brojkama istaknula je da je putem donacija BiH do sada dobila 60.000 doza cjepiva, a očekuju se još donacije Hrvatske, Kine, Srbije i Slovenije u ukupnom iznosu 94.800 doza cjepiva.

Posredstvom Covax mehanizma do sada je stiglo 49.800 doza, a očekuje se još 182.220 doza iz istog mehanizma. Iz mehanizma EU4Health, a posredstvom Vlade Republike Austrije, 99.105 doza do kraja drugog kvartala i 114.717 do kraja trećeg kvartala ove godine, ukupno: 213.822 doze cjepiva. Posredstvom istog mehanizma očekuje se i 380.000 doza cjepiva iz Republike Poljske.

I konačno govoreći o izravnim nabavama, RS je nabavila 42.000 cjepiva.

Na kraju, Sattler je još jednom zahvalio za sve iznimno velike napore Ministarstva civilnih poslova a posebice ministrice Ankice Gudeljević te naglasio daljnju potporu ovim aktivnostima Ministarstva.

/HMS/

error: Content is protected !!