Potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić rekao je danas da OHR i drugi predstavnici međunarodne zajednice prećutno dozvoljavaju sveopštu integraciju bh. entiteta RS s Republikom Srbijom, a građane Bosne i Hercegovine umiruju neupitnim teritorijalnim integritetom i suverenitetom BiH – priopćeno je iz Salkićevog ureda.

Potpredsjednik Salkić je istakao da dosadašnje ponašanje OHR-a i međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini spram ovih devijantnih ponašanja ukazuje na prešutnu suglasnost ovim procesima.

– Što znači poštivanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine kada dođe do potpune integracije obrazovnog procesa bh. entiteta RS i Srbije. Kada djeca kroz zajedničke programe budu učili o jedinstvenom srpskom svijetu tj. „Velikoj Srbiji“ – navodi se u priopćenju.

Što znači, dodaje se, teritorijalni integritet i suverenitet kada se obilježavaju zajednički praznici, ustavni, neustavni, izmišljeni, nije važno koji i time stvara ambijent o jedinstvenom srpskom prostoru.

– Što znači teritorijalni integritet i suverenitet kada dođe do potpune integracije zdravstvenog sektora bh. entiteta RS i Srbije, a zdravstvenim ustanovama u entitetu se daju imena Srbija. Što znači teritorijalni integritet i suverenitet kada bh. entitet RS sa susjednom Srbijom uzurpira hidropotencijal BiH, time vršeći tihu privatizaciju elektroprivrede entiteta od Srbije i stvara jedinstveni energetski prostor – stoji u priopćenju.

Postavlja se i pitanje da li međunarodna zajednica, pod plaštom umirujuće garancije teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine, dozvoljava mirnodopsku ekonomsku, kulturološku i svaku drugu integraciju bh. entiteta RS i Srbije i dezintegraciju BiH.

– Što znači teritorijalni integritet i suverenitet kada polovina teritorije države Bosne i Hercegovine  bude u svakom obliku vezana za susjednu državu i kada bude potpuno okrenuta drugoj državi, a ne svojoj. Tada će teritorijalni integritet i suverenitet biti samo floskula koja će jednog dana prestati da se koristi – ističe se u priopćenju.

Dodaje se da, ako OHR i međunarodna zajednica nisu dio ovog projekta, onda se moraju jasno suprotstaviti ovim tendencijama entiteta i mirnodopskoj agresiji Srbije na Bosnu i Hercegovinu.

– Dosadašnje ponašanje OHR-a i međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini spram ovih devijantnih ponašanja ukazuje na prešutnu suglasnost ovim procesima – priopćeno je iz ureda potpredsjednika RS-a Ramiza Salkića.

Dnevnik.ba

error: Content is protected !!