Stranka demokratske akcije poziva zemlje članice Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC) da uvedu sankcije predsjedavajućem Predsjedništva BiH i lideru SNSD-a Miloradu Dodiku.

Razlog za to su, kako kažu iz SDA, secesionističke prijetnje kojim Dodik ugrožava Daytonski mirovni sporazum.

“Milorad Dodik već duže razdoblje djeluje izravno protiv stabilnosti i mira u Bosni i Hercegovini i usporava i blokira reformske procese. Njegove stalno ponavljane izjave, kojima prijeti secesijom RS i rušenjem Daytonskog mirovnog sporazuma, praćene blokadom bh. institucija, onemogućavaju prijeko potreban politički i društveni dijalog kojim bi trebalo ubrazti integracijski procesi u korist svih građana i naroda u BiH”, navode iz SDA.

Umjesto da sve političke snage u BiH budu usmjerene na ispunjavanje 14 prioriteta iz Mišljenja Europske komisije, što bi BiH omogućilo dobivanje kandidatskog statusa i opći napredak, iz SDA ističu kako su prinuđeni da odgovaraju na prijetnje secesionizmom, koje svakodnevno upućuje Dodik.

“Krajnje je vrijeme da PIC prestane uzmicati pred političkim siledžijstvom te da sankcioniranjem propagatora secesionizma spriječi destabilizaciju u zemlji. To je osnovna obveza PIC-a definirana Daytonskim mirovnim sporazumom i Londonskom konferencijom”, rekli su.

/HMS/

error: Content is protected !!