Američki policajac Derek Chauvin proglašen je krivim za ubojstvo Afroamerikanca Georgea Floyda, u slučaju koji je izazvao velike napetosti i prosvjede u Sjedinjenim Državama zbog policijske brutalnosti i rasizma.

– U Minneapolisu konačno miran dan, rekla bih da je cijela zemlja doživjela svojevrsnu katarzu. Koga god pitate, svi komentiraju isto pravda je zadovoljena. Promjene u Americi već su se dogodile, samo suđenje optuženom Chauvinu bio je ozbiljan proces, čuli smo 38 svjedoka,  protiv njega su se okrenuli bivši kolege policajci što je presedan. Razbili su tzv. plavi zid što se dosad nije dogodilo, rekla je HRT-ova Branka Slavica javljajući se za središnji Dnevnik iz Minneapolisa.

– Proglašen je krivim po svim točkama optužnice i u zatvoru će najvjerojatnije provesti između 12 i 30 godina koliko traži tužiteljstvo što je također presedan. U Americi policajci rijetko služe zatvorske kazne, posebno ne tako drakonske, dodala je Slavica.

Promjene su se, rekla je Slavica, dogodile odmah nakon smrti Georgea Floyda kada su buknuli prosvjedi diljem Amerike zbog policijske brutalnosti i rasne nejednakosti. U njima zajedno s Afroamerikancima sudjeluju bijelci i pripadnici drugih manjina. 

Istovremeno, u Minneapolisu je prije deset dana ubijen je 20-godišnji Afroamerikanac zaustavljen zbog lakšeg prometnog prekršaja.

Senat odbija raspravljati i glasovati o zakonu koji bi donio reformu policije na federalnoj razini, zakonu koji nosi ime Georga Floyda.

– Promjene se događaju, i dalje su spore. Čini se kao da nema političke volje da se stvari promjene na federalnoj razini, no sve što se dogodilo jučer donosi određeni optimizam i nadu da su promjene moguće, rekla je Slavica.

SAD pokrenuo istragu o policiji u Minneapolisu nakon presude protiv Chauvina

Glavni državni tužitelj Sjedinjenih Država Merrick Garland pokrenuo je u srijedu veliku istragu o policijskim postupanjima u Minneapolisu nakon odluke porote da je bivši gradski policajac Derek Chauvin ubio Georgea Floyda.

Istraga će “utvrditi koristi li policija Minneapolisa prekomjernu silu, uključujući za vrijeme prosvjeda”, rekao je Garland na konferenciji za novinare.

Ta je presuda prekretnica u napetoj povijesti SAD-a kad je riječ o rasnim odnosima i kritika policijskog postupanja prema Afroamerikancima.

Garland je prije rekao da će mu suzbijanje pogrešnog postupanja policije biti prioritet.

Ministarstvo pravosuđa pokrenulo je istragu o tome jesu li policajci upleteni u Floydovu smrt prekršili njegova građanska prava.

Ministarstvo je u petak ukinulo politiku koju je uveo bivši predsjednik Donald Trump koja je ograničila alate koje savezna vlada može koristiti za praćenje i provedbu istraga o pogrešnom postupanju policije.

– Danas osjećam olakšanje. Napokon se mogu naspavati. Mnogo dana sam se molio, nadao se i govorio o Njegovu postojanju. Rekao sam kako vjerujem da će biti osuđen, rekao je Philonise Floyd, brat Georgea Floyda.

– Primam poruke ljudi iz Brazila, Gane, Njemačke, Londona, Italije… svi govore isto – nećemo moći disati dok vi to ne budete mogli. Danas ponovno možemo disati, dodao je.

– Sustavni rasizam mrlja je na duši našeg naroda. Koljeno na vratu pravde za crne Amerikance, duboki strah i trauma, bol, iscrpljenost koju crni i smeđi Amerikanci proživljavaju svaki dan.Većina muškaraca i žena koji nose značku časno služe svojim zajednicama, a oni koji ne ispunjavaju ta mjerila moraju odgovarati. Nitko ne smije biti iznad zakona, poručio je Joe Biden, predsjednik SAD-a.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!