Jakov Sedlar, poznati hrvatski redatelj s više od 100 dokumentarnih i igranih filmova u podcastu ’55 minuta kod Željke Markić’ otkrio je kako njegov sin Dominik Sedlar snima film o Titovim zločinima na temelju dokumentacije koju je dobio u Izraelu.

Novi film o Titu i bl. Stepincu

Nakon što su zajedno snimili film koji se može pogledati na platformi Vimeo Milost mora: Priča iz Vukovara u kojem glumi hollywoodska legenda Martin Sheen i njegova kćer Renee Estevez, redatelji Jakov i Dominik Sedlar rade na novom filmu.

Film razotkriva razotkriva progon Židova nakon dolaska partizana na vlast, oduzimanje židovske imovine i rušenje sinagoga te ponovni egzodus.

“Došao sam do dokumenata prema kojima ću snimiti još jedan film o stradanju Židova u Titovoj Jugoslaviji. Imam podatke o tome koliko je srušeno sinagoga nakon rata, što se događalo s židovskom imovinom, kako su Židovi stradavali nakon dolaska Tita na vlast, tako da će to biti još jedna zanimljiva priča koja će imati svoju premijeru u Izraelu i nadam se i u Hrvatskoj. Moje je načelo da treba govoriti istinu. Istina dugo može biti skrivana ali ne zauvijek. Previše je dobroga učinjeno od strane Hrvata da bi to itko mogao zauvijek skrivati. “, otkrio je Jakov Sedlar u podcastu dr. Markić.

Film Dominika Sedlara s glumačkom postavom iz Hollywooda

Set filma “Razgovor” nalazi se nasuprot Ureda predsjednika na zagrebačkom Pantovčaku, a u ulogama su i poznata imena u filmske industrije. U središtu filma je susret jugoslavenskog diktatora i zločinca Josipa Broza i zagrebačkog nadbiskupa bl. Alojzija Stepinca koji se dogodio 4. lipnja 1945. u Lovačkom domu na Tuškancu 63, dan nakon što je Stepinac pušten iz preventivnog pritvora.

Scenarij na engleski prevela je supruga pokojnog Zvonka Bušića, Julienne Bušić.

Uz redatelja Dominika Sedlara, njegov otac Jakov i Željko Zima potpisuju produkciju.

Uloga Josipa Broza Tita pripala Casparu Phillipsonu kojeg se moglo vidjeti u danskim serijama “Borgen” i “Most” te u hollywoodskom hitu “Jackie” gdje je utjelovio Kennedyja. Uloga blaženog Stepinca pripala je britanskom glumcu Dylanu Turneru koji je zablistao u nekoliko hit-filmova uključujući mjuzikl “Mamma Mia”.

Spominju se i brojna poznata imena hrvatske glumačke scene. Vinko Štefanac igra hrvatskog komunističkog čelnika Vladimira Bakarića, Anđelko Petric Svetozara Rittiga, župnika zagrebačke crkve svetog Marka koji je pomagao partizanima, a pojavljuje se i Doris Pinčić u ulozi Stepinčeve zaručnice Marije Horvat. Snimanje filma uskoro se bliži kraju te se s nestrpljenjem očekuje premijera.

Izvor: narod.hr/Večernji list

error: Content is protected !!