Njemačka namjerava naručiti ukupno 30 milijuna doza ruskog cjepiva Sputnjik V, priopćeno je nakon razgovora premijera savezne pokrajine Saska i ruskog ministra zdravstva u Moskvi.

Mi želimo kupiti tri puta po deset milijuna doza, u lipnju, srpnju i kolovozu, rekao je premijer savezne pokrajine Saska Michael Kretschmer (Kršćansko-demokratska unija CDU) nakon razgovora s ruskim ministrom zdravstva Mihailom Muraškom u Moskvi.

Uvjet za kupnju cjepiva je, kako je naglasio saski premijer, da Sputnjik V dobije uporabnu dozvolu Europske agencije za lijekove (EMA).

Trenutačno se, kako je rekao Muraško, jedna delegacija EMA-e nalazi u Moskvi. Bilo bi izvrsno kada bi dozvola bila izdana još tijekom svibnja, rekao je Muraško.

Kretschmer je rekao da bi mjesečno oko pola milijuna doza Sputnjika V bilo upotrijebljeno u saveznoj pokrajini Saskoj, gdje je, kako je rekao, povjerenje u rusko cjepivo veliko.

Vidjet ćemo je li spremnost za primanje ruskog cjepiva isto tako velika i drugdje, rekao je Kretschmer aludirajući na moguće rezerve građana u zapadnim njemačkim saveznim pokrajinama prema cjepivu koje dolazi iz Rusije.

Saska se nalazi na istoku zemlje i nekad se nalazila u sastavu Istočne Njemačke.

Njemačka kancelarka Angela Merkel jučer je kritizirala neke članice Europske unije koje primjenjuju cjepivo Sputnjik V i prije nego što je EMA izdala dozvolu.

I njemačke savezne pokrajine Bavarska i Mecklenburg-Prednje Pomorje već su počele pregovore s ruskim proizvođačem cjepiva Sputnjik V.

U Njemačkoj ove godine izostao val gripe

U Njemačkoj je ove godine izostao val gripe, priopćio je državni epidemiološki Institut Robert Koch, dodavši da je od početka jeseni zabilježeno samo 519 slučajeva zaraze gripom.

Prošle godine u isto vrijeme u Njemačkoj je bilo zabilježeno 184.000 slučajeva klasične gripe.

Institut Robert Koch izostanak vala gripe povezuje s mjerama u borbi protiv pandemije koronavirusne bolesti poput obveze nošenja maski, održavanja razmaka i općih higijenskih mjera te čestog prozračivanja zatvorenih prostora. Isto tako se na početku sezone mnogo više građana cijepilo protiv gripe, nego što je to bio slučaj prijašnjih godina.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!