Nizozemski premijer Mark Rutte najavio je ublažavanje mjera protiv Covida-19 u Nizozemskoj i djelomično otvaranje terasa kafića od 28. travnja.

– Sretni smo što je to ponovo moguće jer društvo želi veću slobodu, izjavio je Mark Rutte na konferenciji za novinare i dodao da se radi o “jako opreznoj etapi”.

– Policijski sat koji je bio na snazi tri mjeseca, bit će ukinut 28. travnja, rekao je Rutte, dok će restorani i kafići moći posluživati goste na terasama.

Uvođenje policijskog sata u siječnju, prvog u Nizozemskoj od Drugog svjetskog rata, uzrokovalo je najgore nerede u zemlji u posljednjim desetljećima.

Od početka pandemije Nizozemska koja ima nešto više od 17 milijuna stanovnika imala je 1,3 milijuna zaraženih koronavirusom i više od 16.000 umrlih povezano s Covidom-19. Ministar zdravstva Hugo de Jonge rekao je pak da će Nizozemska sutra nastaviti koristiti cjepivo Johnson&Johnson.

– Johnson&Johnson cjepivo može se koristiti kako je planirano, a mi ćemo ga početi koristiti sutra, rekao je De Jonge na konferenciji za novinare, nekoliko sati nakon što je europska regulatorna agencija rekla da je ustanovila moguću vezu između tog cjepiva i rijetkog stvaranja krvnih ugrušaka ali i istaknula da korist od cijepljenja premašuje rizik.

Izvor:hrt.hr