Predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke, Zdenko Ćosić sa suradnicima, primio je danas u zgradi Vlade Županije Zapadnohercegovačke u Širokom Brijegu veleposlanika Države Izrael u Bosni i Hercegovini i izaslanstvo Veleposlanstva Republike Hrvatske u BiH.

Uz predsjednika Vlade, sastanku su prisustvovali dopredsjednik Vlade i ministar financija Toni Kraljević, ministar gospodarstva Dario Sesar i ravnatelj ureda Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije Ivan Jurilj.

Uz veleposlanika Države Izrael sa suprugom Liron Gal Gendler Zack,  u izaslanstvu su bili savjetnik Ernest Grin i šef osiguranja Hagay Koganzon, dok su izaslanstvo Veleposlanstva Republike Hrvatske predstavljali diplomatski savjetnik Veleposlanstva dr. sc. Mladen Glavina, prvi tajnik Veleposlanstva Mihael Tomšić i voditelj Ureda Hrvatske gospodarske komore u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini, Nikica Pažin.

U uvodnom dijelu sastanka predsjednik Ćosić je iznio osnovne značajke o zemljopisnom položaju, demografskim i gospodarskim pokazateljima Županije Zapadnohercegovačke.

Na sastanku se razgovaralo o mogućnostima trilateralne suradnje između Države Izrael, Republike Hrvatske i Županije Zapadnohercegovačke na područjima turizama, inovacija i novih tehnologija, poljoprivrede, malog i srednjeg poduzetništva te startupova.

Ministar Kraljević je u svom obraćanju predstavio financijsku situaciju naše Županije, naglasivši kako je Županija Zapadnohercegovačka prva koja je odgovorila na korona-krizu i donijela tzv. „Korona zakon“.  Na taj način smo u ovim izazovnim vremenima kroz subvencije gospodarstvu pomogli da se održe radna mjesta, a istovremeno osigurali isplatu redovnih socijalnih davanja. Istaknuo je problem s kojim se susreće ne samo Županija Zapadnohercegovačka, nego i još neke druge županije u Federaciji BiH, a to je nepravedna raspodjela javnih prihoda što ukazuje na ustavnu nejednakost među županijama u sastavu Federacije BiH.

Ministar Sesar predstavio je stanje u gospodarstvu naše Županije, kazavši kako smo druga najrazvijenija županija u Federaciji BiH sa 1.200 pravnih subjekata i oko 300 obrta koji su, unatoč pandemiji koronavirusa, ostvarili povećanje  prihoda u iznosu preko 4 milijarde KM. Dodao je da imamo izgrađeno stabilno gospodarstvo koje raste iz godine u godinu, ali da trebamo nova znanja i primjene novih tehnologija kako bi osigurali nova radna mjesta i zadržali naše mlade ljude ovdje. Naglasio je da nam razmjena iskustava sa Državom Izrael na tom polju može biti od iznimne koristi.

Ravnatelj Ureda Vlade za europske integracije Županije Zapadnohercegovačke Ivan Jurilj predstavio je viziju razvoja Županije Zapadnohercegovačke kroz strateške razvojne dokumente: Strategija razvoja turizma Županije Zapadnohercegovačke 2020.-2027., Strategija ruralnog razvoja Županije Zapadnohercegovačke 2020.-2030. te Strategija razvitka Županije Zapadnohercegovačke 2021.-2027.

Jurilj je istaknuo da su kroz te dokumente analizirane prednosti i nedostatci Županije Zapadnohercegovačke kako bi u predstojećem razdoblju poduzimali aktivnosti s ciljem stvaranja povoljnijih uvjeta za daljnji napredak i razvoj.

„Napravili smo određeni iskorak u razvoju centara izvrsnosti i spremni smo na taj razvoj, te bi nam suradnja s Državom Izrael na tom polju dobro došla“. Također, pojasnio je da je važan segment vrednovanje i upravljanje kulturno-povijesnom baštinom i njena integracija u gospodarski razvoj Županije, što možemo učiti iz ogromnog iskustva Izraela na tom području.

Nakon sastanka, u izjavi za medije, predsjednik Ćosić rezimirao je današnji sastanak s  veleposlanikom Države Izrael i izaslanstvom veleposlanstva Republike Hrvatske u BiH. Kazao je da se razgovaralo o mnoštvu tema te da su sugovornicima predstavljeni potencijali i razvojni programi Županije Zapadnohercegovačke.

„Znamo da je Izrael uvijek interesantan kada je u pitanju primjena novih tehnologija. Razgovarali smo o dugoročnijoj suradnji“, rekao je predsjednik Ćosić i najavio da će veleposlanik Gal Gendler poslati sažetak nakon današnjih razgovora, u kojemu će iznijeti konkretne primjere buduće suradnje te da će nakon toga Vlada Županije Zapadnohercegovačke to potvrditi što će omogućiti nastavak započete suradnje.

Također, predsjednik Ćosić je naveo da slijede kontinuirani razgovori koji će se, s obzirom na trenutne okolnosti pandemije koronavirusa, održati u online formatu.

„Kada se stabiliziraju epidemiološke okolnosti, onda ćemo organizirati  obostrani posjet kako bismo neka od tih bogatih iskustava primijenili i na području naše Županije”, kazao je Ćosić u svom obraćanju nakon sastanka.

Veleposlanik Gal Gendler okupljenim novinarima je kazao da je počašćen što je danas imao priliku boraviti u Županiji Zapadnohercegovačkoj.

Istaknuo je da je za državu koju predstavlja iznimno važno dijeliti znanje s prijateljima i partnerima.

-Mi u BiH vidimo partnera, kao i u ovoj Županiji i drugim županijama koje smo posjetili. Vidimo partnera koji jako dobro razumije potencijale novih inovacija i tehnologija. Sve što je nama dobro, može biti i vama dobro, međutim, vi ćete biti ti koji će na kraju odlučiti što je najbolje za vas, kazao je veleposlanik Gal Gendler.

Izraelski veleposlanik je istaknuo da je cilj ove suradnje stvoriti pretpostavke za uključivanje privatnog sektora.

-Cilj je da zajedno donesemo neke ideje i da nakon toga uključimo privatni sektor, jer oni znaju jako brzo prepoznati potencijal, znaju što treba uraditi i kako djelovati. Mi kao država Izrael, država BiH, županije i, naravno, Republika Hrvatska ćemo samo moći poduprijeti te napore. Želio bih se zahvaliti našim cijenjenim kolegama iz Veleposlanstva Republike Hrvatske i županijskom premijeru te se nadam kako ćemo moći nastaviti našu suradnju i u budućnosti, rekao je Gal Gendler.

Posljednji se medijima obratio diplomatski savjetnik u Veleposlanstvu Republike  Hrvatske u BiH, Mladen Glavina, koji je kazao da je ovo bila treća i posljednja postaja početka i osmišljavanja trilateralne suradnje između Države Izrael, Republike Hrvatske i županija u BiH.

Glavina je kazao da je dugoročni cilj ove trilateralne suradnje u sljedećih nekoliko godina ostvariti  što više kontakata između poslovnih ljudi triju strana.

„Suradnja je počela prošle godine s prvim kontaktima ministara vanjskih poslova Hrvatske i Izraela. Nastavlja se danas i s konkretnom suradnjom nakon ovoga sastanka s vrlo konkretnim idejama. Mi ćemo kao Vlada Republike Hrvatske pomoći u svakom slučaju ovu iznimno vrijednu suradnju. S nama je danas bio čovjek s vrlo impresivnom karijerom, veleposlanik Države Izrael, koji ima veliko iskustvo u programima i razvojnoj suradnji. Država Izrael je sigurno zemlja koja ima impresivne rezultate na globalnoj razini u svim ovim područjima koja nas zanimaju“, rekao  je Glavina.

Izvor:vladazzh.com

error: Content is protected !!